Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy płatki migdałowe, konfiturę różaną, wodę różaną, zakwas i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny.
drugie wyrastanie
150 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto krótko zagniatamy, składając je i formując okrągły lub podłużny bochenek. Koszyk do wyrastania obsypujemy mąką lub wykładamy ściereczką. Przekładamy ciasto do środka, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2,5 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę (ze stali nierdzewnej) z wodą lub kostkami wody. Chleb podpiekamy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez 15 minut. Następnie smarujemy je rozbełtanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze przez 10 minut w 190 stopni. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej