Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj do miski wszystkie składniki na ciasto właściwe. Pomieszaj łyżką, aby stworzyły jednolite ciasto.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Wyłóż 30-centymetrową foremkę papierem do pieczenia i przenieś do niej ciasto. Posyp mąką z góry i uklep ciasto w foremce. Odstaw foremkę jeszcze na ok. 4 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje. Wyjmij chleb z foremki i odlep papier. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej