Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną kaszę, zakwas, sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 3-4 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
2. Plastyczne ciasto przekładamy do formy keksówki (12x24 cm) wyłożonej pergaminem lub posmarowanej tłuszczem. Wierzch wygładzamy zwilżoną wodą łyżką. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta możemy dodatkowo udekorować ziarenkami ugotowanej kaszy, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią i dociskamy ziarenka. Chleb pieczemy góra-dół przed 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejnych 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą ze jabłkiem i cebulką.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 20 min
Czas wyrastania: 4 godz 40 min
Czas wypieku: 40 min