Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Botwinkę myjemy i drobno siekamy (młode buraczki obieramy lub dokładnie szorujemy). Podsmażamy na oleju przez ok. 5 minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, wcześniej przygotowaną botwinę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez niecałe 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką na 4,5 h. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy zimną wodą. Chleb pieczemy w trybie góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 25 min
Czas wyrastania: 4 godz 45 min
Czas wypieku: 40 min