Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Botwinkę myjemy i drobno siekamy (młode buraczki obieramy lub dokładnie szorujemy). Podsmażamy na oleju przez ok. 5 minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, wcześniej przygotowaną botwinę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez niecałe 5 minut.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką na 4,5 h. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy zimną wodą. Chleb pieczemy w trybie góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej