Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, suszoną lawendę i sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy je i formujemy na kształt koszyka. Wiklinowy koszyk posypujemy mąką, wkładamy do środka ciasto i przykrywamy je ściereczką na dwie godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przekładamy na blachę ciasto chlebowe. Nacinamy je z wierzchu i dekorujemy gałązką lawendy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min