Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do dużej miski wrzuć hummus. Dodaj pozostałe składniki poza wodą i wymieszaj. Powoli zacznij wlewać wodę i zagniatać ciasto. Wlewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, nielepiącą się do rąk konsystencję. Konsystencja może różnić się ze względu na konsystencję hummusu, więc porcja jest orientacyjna. Najlepiej pilnować, aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję i w zależności od tego dolać wodę, lub użyć jej mniej.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Uformuj z ciasto okrągły bochenek i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ciasto materiałową szmatką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw blachę do piekarnika (bez szmatki) i piecz ok. 30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w ciasto długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce (aby ciasto nie zaparzyło się od spodu).
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej