Myślę, że każdy mieszkający w Trójmieście człowiek ma wielką słabość do Kaszub. Są tak niedaleko, że prawie każdy ma tam swoje miejsce, w którym spędza wakacje i weekendy. Mam i ja.

Kaszuby kocham od dziecka całym sercem. W moim miejscu (którego szczegółowych współrzędnych nie zdradzę) znam każdy centymetr lasu, każde jezioro i każdy potencjalny obszar na grzybobranie. Wycieczki w to miejsce są dla mnie czystą rozkoszą.

Chleb ziemniaczany

Na cześć Kaszub postanowiłam upiec chleb zwany kaszubskim. Możecie go znaleźć w wielu piekarniach pod taka właśnie nazwą. Charakteryzuje się dodatkiem ziemniaków, które sprawiają, że przez długi czas utrzymuje świeżość i tradycyjnie zsiadłego mleka. Ja zamiast niego dodałam kefir, który sprawdził się świetnie.

Chleb kaszubski
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 250 g młodych ziemniaków
  • 100 g kefiru
  • 130 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 230 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Ziemniaki ugoruj w osolonej wodzie. Możesz je trochę przegotować, aby były bardzo miękkie.
  2. Do dużej miski wrzuć ziemniaki i rozgnieć je na gładką masę.
  3. Dodaj kefir, zakwas i sól i dobrze wymieszaj.
  4. Dodaj mąki i zacznij zagniatać chleb.
  5. Powoli dodawaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję.
  6. Wyłóż 20 centymetrową, prostokątną formę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto i uklep.
  7. Przykryj ciasto materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
  8. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Piecz chleb ok. 40 minut, a żeby sprawdzić jego gotowość, wsadź do niego drewniany patyczek. Jeśli nie przyklei się do niego ciasto, oznacza to, że chleb jest gotowy.
  10. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen