Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Połącz ze sobą na stolnicy lub w dużej misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać jogurt naturalny i zagniatać ciasto. Gdy jogurt połączy się już z ciastem, powoli dolewaj ciepłą wodę i dalej zagniataj. Zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od rąk, nie przyklejając się do nich. Po uzyskaniu takiej konsystencji zagniataj jeszcze przez 5 minut, aby napowietrzyć ciasto.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Metalową foremkę do wypieków nasmaruj tłuszczem na całej długości i obsyp otrębami/mąkę z pełnego przemiału/bułką tartą, aby ciasto nie przykleiło się do formy. Umieść ciasto w formie, owiń folią do żywności, lub przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko nagrzanego palnika), aż chleb urośnie do wysokości formy (powinno to potrwać ok. 1,5-2 godzin).

pieczenie
20 min
pieczenie

3. Pół godziny przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Zdejmij folię/szmatkę z chleba i delikatnie przetransportuj go do piekarnika, tak aby nie odpadł. Piecz przez ok. 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej