Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, puree z dyni, sól, posiekane drobno chilli, pokrojone w kostkę mango. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto hakiem od miksera przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu w misie pod przykryciem na 2,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto kładziemy na blacie. Podsypujemy mąką, aby się nie kleiło i formujemy okrągły bochenek, który wkładamy do wiklinowego koszyka. Koszyk warto wcześniej obsypać mąką lub wyłożyć ściereczką. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 2 h w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Blachę wykładamy pergaminem. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy na blachę chleb, nacinamy według fantazji i wkładamy do pieca. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy jeszcze 27 minut. Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 7 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 37 min