Chleb Dukana

Chleb Dukana

Przyznam się, że nie jestem na diecie Dukana. Co więcej, jestem osobą, która nigdy nie była w ogóle na diecie. Nie oznacza to jednak, że temat ten mnie nie interesuje. Wręcz przeciwnie, zdrowe odżywianie samo w sobie uważam za ważny element mojego życia.

Chleb ten poznałam przez przypadek, będąc u gości. Bardzo mi się spodobał, tym bardziej, że jako chleb bez mąki jest naprawdę smaczny. Poprosiłam więc o wskazówki dotyczące jego wypieku i trochę przerobiłam po swojemu przepis. Dowiedziałam się, że otrębowy chleb można spożywać już w pierwszej fazie diety Dukana. Jest niezwykle prosty w wykonaniu, potrzeba jedynie godziny, aby był gotowy do jedzenia!

Mam nadzieję, że przepis przyda się i spodoba osobom będącym na tej diecie, a może także wpadnie w oko innym :)

4.8 z 4 ocen

Chleb Dukana
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

 

Składniki
  • 8 łyżek otrębów owsianych
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 3 jajka
  • 100 g chudego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • łyżka masła i łyżka otrębów do obsypania formy

Instrukcja
  1. Wszystkie składniki łączymy w misce i ucieramy mikserem, aż do dokładnego połączenia.
  2. Formę keksówkę smarujemy odrobiną masła, obsypujemy otrębami.
  3. Do formy przelewamy ciasto.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
  5. Chleb pieczemy przez 15 minut.
  6. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
  7. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb, jeszcze na 15 minut.
  8. Chleb wyjmujemy z piekarnika i wyciągamy z formy.

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

94 Odpowiedzi na “Chleb Dukana”

  1. Paula
    Maj 22, 2012 godz. 14:21 #

    100 g chudego twarogu?? masz na myśli twaróg – twaróg jako ser biały, a może serek wiejski czy serek typu homogenizowany, pytam bo znalazłam kilka przepisów na ten chleb i każdy jest inny ;/
    Będę wdzięczna za odpowiedź ;)
    Pozdrawiam.

  2. Maj 22, 2012 godz. 15:17 #

    Tak, użyłam sera białego, takiego jak tu na zdjęciach : http://www.google.pl/search?q=twar%C3%B3g%20chudy&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=jJG7T6TFAYzTsgbMv5nmBw&biw=1280&bih=681&sei=j5G7T6f4KoXitQaakq2GCA
    Wiem jednak, że na serku wiejskim też wychodzi smaczny chleb :)
    Pozdrawiam!

  3. Paula
    Maj 23, 2012 godz. 10:49 #

    A czy dodawałaś może do niego szczypiorku lub pestek słonecznika?
    Zrobiłam go wczoraj – jest pyszny, a jak pachnie mniam ;D dzięki za przepis!

  4. Maj 23, 2012 godz. 16:31 #

    Tego chleba akurat nie robiłam z dodatkami, ale dzięki temu, że jest prosty można coś dodać od siebie, pestki słonecznika na pewno świetnie pasują, a nawet można spróbować z bakaliami :)
    Pozdrawiam.

  5. Paula
    Maj 24, 2012 godz. 15:47 #

    Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam ;)

  6. Dorota
    Czerwiec 4, 2012 godz. 15:05 #

    Po pierwsze cudowny blog i wielkie dzięki za wszelkie rady, wskazówki i chęć dzielenia się nimi z innymi – jesteście super. Po drugie chleb dukanowy testowałam z twarogiem i bez twarogu i jakby to powiedzieć chleb z twarogiem nie jest chlebem – szybko pleśnieje, szczególnie gdy mamy upał. Ja od miesięcy jestem na Dukanie i w zasadzie z konieczności próbowałam i znalazłam sposób na dukanowy chleb na drożdżach. Jeśli się zdecydujecie wysyłam na maila mój przepis, który dla poszukujacych będzie pewnie przydatny. Mogę załączyć również zdjęcia. Ja pewnie niedługo będę utrwalać moją wagę i z pewnoscią będę korzystać z Waszych przepisów. Jeszcze raz wielki szacunek za tę pasję. Pozdrawiam

    • Maciej
      Czerwiec 6, 2012 godz. 22:41 #

      Witam,
      poproszę przepis na chleb Dukanowy na drożdżach. pozdrawiam Maciej

      • Czerwiec 7, 2012 godz. 10:46 #

        Witam.
        przepis na pewno wkrótce się u nas pojawi.
        Dziękuję za uwagę i pozdrawiam, Tosia.

    • hirek
      Czerwiec 19, 2012 godz. 17:33 #

      proszę o przepis na chlebek dukanowy na drożdżach,pozdrawiam pięknie ,hirek

      • Czerwiec 19, 2012 godz. 17:59 #

        Przepis na chleb dukanowy na drożdżach pojawi się jeszcze w tym tygodniu, prawdopodobnie jutro :) Dlatego zapraszam do uważnego śledzenia, pozdrawiam!

    • Anna
      Lipiec 22, 2012 godz. 16:24 #

      Dorotko,bardzo proszę o przepis na dukanowy chleb na drożdzach,
      z góry dziękuję i pozdrawiam

      • Lipiec 22, 2012 godz. 16:32 #

        Przepis na dukanowy chleb na drożdżach jest też na naszej stronie :)

    • Katarzyna
      Sierpień 10, 2012 godz. 20:52 #

      Witam, bardzo poproszę o przepis na chlebek dukanowy na drożdżach. Nie jestem na diecie Dukana, ale bardzo lubię chleb. Poproszę również zdjęcia… będęwdzięczna.
      Pozdrawiam Katarzyna

    • sylwia
      Październik 15, 2012 godz. 19:27 #

      będę wdzięczna za przepis na chleb z drożdżami

    • Hanna
      Luty 12, 2013 godz. 16:46 #

      Pani Doroto,jest Pani na diecie Dukana a ja zbieram się do niej baaardzo długo.
      Jak Pani ona pomaga?
      Bardzo proszę o konktakt
      Hanna

    • Kasia
      Maj 5, 2013 godz. 22:55 #

      Witam! Jestem na diecie Dukana i piekę chleb wg przepisu ale chciałabym przepis na chleb na drożdżach.Bardzo Cię proszę o przesłanie przepisu jesli nie sprawi Ci to kłopotu.Pozdrawiam.

  7. Czerwiec 4, 2012 godz. 15:34 #

    Wiadomo, że chlebek na bazie twarogu, otrębów i proszku do pieczenia różni się niezwykle od chleba pieczonego na drożdżach, czy zakwasie, nie twierdzę inaczej :)
    Dlatego wypiek ten różni się znacząco od tradycyjnego chleba. Nazwę „chleb” użyłam tu umownie, jako alternatywę dla zwykłego pieczywa dla osób poszukujących szybkich i tego typu przepisów :)
    Miło mi, że nasz blog się podoba i chętnie się odezwę drogą mailową, by poznać Pani patent na dukanowy chleb na drożdżach.
    Pozdrowienia!

  8. sylwia
    Lipiec 15, 2012 godz. 13:33 #

    witam serdecznie, czy ktoś mógłby mi przesłac tygodniowy jadłospis diety dukana ?

    • Lipiec 15, 2012 godz. 19:08 #

      My niestety takich przepisów nie posiadamy, bo nie zajmujemy się dietą dukana, a wypiekiem chleba, ale mam nadzieję, że ktoś z czytelników będzie mógł pomóc :)

  9. kasia
    Lipiec 29, 2012 godz. 21:37 #

    witam czy soda jest konieczna ? czy nie musze jej dodawac

    • Lipiec 29, 2012 godz. 22:03 #

      Może Pani sodę zastąpić proszkiem do pieczenia, jednak jeden z tych składników jest potrzebny do użycia w przepisie, ponieważ są to środku „spulchniające” i zastępują tutaj drożdże. Soda lub proszek sprawiają, że chleb urośnie podczas pieczenia.
      Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)

  10. kasia
    Lipiec 29, 2012 godz. 22:24 #

    dziekuje za podpowiedz:)

  11. justyna
    Sierpień 19, 2012 godz. 17:04 #

    chleb wygląda super ale czy jesteś pewna że można go jeść w I fazie dukana?

    • Sierpień 19, 2012 godz. 19:54 #

      Witam.
      Tak mi powiedziała osoba, która była na tej diecie, ale przyznam szczerze, że osobiście na temat samej diety wiem niewiele, więc nie chciałabym skłamać. Na pewno jest on wskazany przy diecie Dukana, ale nie mam pewności, czy już od I fazy.
      Pozdrawiam.

  12. anna
    Sierpień 19, 2012 godz. 19:53 #

    a czy jesteś w stanie określić ile z takiego jednego bochenka wyjdzie kromeczek?

    • Sierpień 19, 2012 godz. 19:57 #

      Hm, trudno teraz oszacować, piekłam ten chlebek już jakiś czas temu. Powiedzmy, że kilkanaście, może ok. 15.

  13. kaska
    Sierpień 20, 2012 godz. 11:02 #

    ile taki chlebek może stać zanim będzie zjedzony? co się z nim stanie potem wyschnie?

    • Sierpień 20, 2012 godz. 18:43 #

      U mnie został zjedzony szybko, więc nie sprawdziłam tego w praktyce. Ze względu na fakt, że nie jest on upieczony na zakwasie, ani na drożdżach to myślę, że można go potraktować trochę jak ciasto. Przypuszczam, że do 3 dni na pewno, można też spróbować trzymać go w lodówce :)

  14. ela
    Sierpień 20, 2012 godz. 19:01 #

    a co myslisz o tym aby dodać do niego tabliczke czekolady? było by to zjadliwe czy raczej nie? xD

    • Sierpień 23, 2012 godz. 17:08 #

      Przepraszam, nie zauważyłam wcześniej pytania. Nie wiem, czy czekolada jest wskazana w diecie Dukana, ale myślę, że jakby dodało się trochę posiekanej gorzkiej czekolady lub kakao, to by było ok.

  15. anulka
    Sierpień 25, 2012 godz. 17:23 #

    czy można jeść ten chleb w pierwszej fazie?

    • Sierpień 25, 2012 godz. 17:52 #

      Witam.
      Nie jestem ekspertem od tej diety, a co więcej nigdy na niej nie byłam. Pytałam się jednak znajomej osoby, która na diecie Dukana jest i powiedziała mi, że można taki chleb jeść już w pierwszej fazie. Ja jednak nie mam pewności, więc nie ręczę za tę informację.
      Pozdrawiam.

  16. edytus
    Wrzesień 7, 2012 godz. 15:17 #

    Witam. Chciałam zapytać czy ten chlebek można jeść już w pierwszej fazie diety i ile kromek dziennie, jest super wyszedł mi identyczny jak na zdjęciu.

    • Wrzesień 7, 2012 godz. 16:30 #

      Witam.
      Odpowiedź na to pytanie znajduje się w komentarzach wyżej, warto poczytać. Ja niestety nie jestem ekspertem od tej diety, więc nie chciałabym wprowadzać w błąd. Cieszę się, że chlebek wyszedł :)

  17. Milena
    Wrzesień 17, 2012 godz. 22:15 #

    rewelacja ,dzisiaj upiekłam……pyszny*dziękuję

  18. Eva
    Wrzesień 25, 2012 godz. 18:42 #

    Tosiu, a ile tego proszku dodac, gdy nie chce dodawac sody? 2 lyzeczki?
    I odwrotnie ile dodac sody jak nie chce dodawac proszku, bo w sumie jak pisalas w komentarzach to wszystko jedno czego dodasz, chociaz wydaje mi sie, ze proszek jest slabszy od sody. Ma chyba jakies domieszki, dlatego zastanawiam sie ile sody dodac w wariancie z soda a ile proszku z samym proszkiem.

    Pozdrawiam, ladny chlebek:)

    • Wrzesień 25, 2012 godz. 18:50 #

      Witam.
      Mimo, że proszek wydaje się słabszy od sody to ilość dajemy taką samą, czyli jeśli chcesz zrezygnować z sody to dodajesz 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub na odwrót. Chlebek powinien wyjść jak należy :)
      Pozdrowienia!

  19. Eva
    Wrzesień 25, 2012 godz. 19:02 #

    Dziekuje Tosiu, Nie spodziewalam sie, ze tak szybko odpowiesz. Fajna masz strone. Duzo cennych przepisow. Moze sie jeszcze odezwe w razie potrzeby. Pozdrawiam cie mocno jeszcze raz. Troche z daleka, bo z Belgii :D

    • Wrzesień 25, 2012 godz. 19:30 #

      Akurat usiadłam przy komputerze, gdy zobaczyłam nowy komentarz, stąd ekspresowa odpowiedź!
      Dziękuję i zachęcam do eksperymentowania z naszymi przepisami, w razie problemów proszę pytać.
      Pozdrawiam z Gdyni :)

  20. Halina
    Wrzesień 29, 2012 godz. 16:49 #

    Kochani! trafilam tu przez przypadek i moze potrafie odpowiedziec na kilka z Waszych pytan bo ten chlebek pieke juz od dluzszego czasu.To super alternatywa jezeli sie unika weglowodanow.Pieke go wg podobnego przepisu , ktory znalazlam na blogu http://www.mojepasje.com z polowy podanych skladnikow wychodzi foremka keksowka, starcza nam ten chlebek na 4-5 dni (dwie osoby ) i im starszy tym lepszy.Ja dodaje ziarna dyni,slonecznika ,sezamu,siemie lniane i suszone ziola takie jak czosnek niedzwiedzi, koper majeranek, prazona cebule .Wszystkie dodatki mieszam razem i dodaje do chleba 5-6 lyzek. Dodatek sody napewno nada chlebkowi wiekszej pulchnosci , ja pieklam tylko na proszku. Tylko zastanawia mnie ten krotki czas pieczenia ??? Ja moj pieke w piekarniku z termoobiegiem ok 90 min w 180°C.

    • Wrzesień 30, 2012 godz. 10:43 #

      Dziękujemy za komentarz, Pani wskazówki na pewno będą pomocne dla wielu osób :)
      Z podanych proporcji w przypadku tego chlebka zdecydowanie 45 minut pieczenia wystarczyło.
      Pozdrawiam .

  21. Halina
    Wrzesień 29, 2012 godz. 16:55 #

    Przepraszam ,pomylka adres do bloga wpisalam z pamieci i pomylilam sie .
    Ten jest prawidlowy

    http://mojepasjekrakow.blogspot.de/

  22. weronika
    Październik 4, 2012 godz. 18:49 #

    a ile taka kromeczka ma kcal?

    • Październik 4, 2012 godz. 18:55 #

      Przykro mi, ale nie mam zielonego pojęcia, bo interesuję się gotowaniem i pieczeniem chleba. Niestety nie znam się na dietach i obliczaniu kalorii. Może ktoś z czytelników będzie potrafił pomóc i odpowiedzieć?
      Pozdrawiam.

  23. weronika
    Październik 4, 2012 godz. 18:59 #

    ale na pewno lepiej jeśc taki chlebek od takiego zwykłego?

    • Październik 4, 2012 godz. 19:05 #

      Jeśli jest się na diecie Dukana to tak, bo nie można w niej spożywać mąki potrzebnej do wypieku tradycyjnego chleba.
      Jeśli natomiast zależy Pani po prostu na zdrowym chlebie to polecam np. chleb żytni razowy na zakwasie :)

  24. weronika
    Październik 4, 2012 godz. 19:08 #

    a jeśli chcę zrzucić kilka kg, raptem 4kg, i nie jestem na diecie dukana, tylko po prostu nie chcę jeść zwykłego chleba ze sklepu, który nie wiadomo co ma w sobie, to mogę zjeść spokojnie ten chlebek dukana? jest mniej kaloryczny od tego zwykłego?

  25. weronika
    Październik 4, 2012 godz. 19:23 #

    dzięki wielkie ;-) ale chyba i tak upiekę chleb dukana z Pani przepisu, i zrobię to jutro :) ) Mam nadzieję, że mi wyjdzie. A czy mogę dodać kilka suszonych śliwek do środka? Będą drobniutko pokrojone…

  26. weronika
    Październik 4, 2012 godz. 19:50 #

    bez drożdzy wyrośnie mi ten chleb?

    • Październik 4, 2012 godz. 20:01 #

      To jest taki szybki chlebek, on nie musi leżakować, bo wyrosnąć, bo pieczony jest na sodzie i proszku do pieczenia, dlatego rośnie w piekarniku.
      Na stronie znajduje się też przepis na chlebek Dukana (podobny), ale na drożdżach http://smakowitychleb.pl/chleb-dukana-na-drozdzach/
      Pozdrawiam :)

  27. danka
    Październik 5, 2012 godz. 19:13 #

    MI CHLEB Z TEGO PRZEPISU WYSZEDŁ MASAKRYCZNY, NIE DAŁO SIĘ TEGO ZJEŚĆ

    • Październik 6, 2012 godz. 15:26 #

      Chleb Dukana różni się w od tradycyjnego chleba smakiem, ponieważ jest pieczony z otrębami, a nie mąką. Nie każdemu odpowiada ten smak, ale wielu osobom smakuje. Kwestia gustu.
      Pozdrawiam.

  28. sylwia
    Październik 15, 2012 godz. 19:37 #

    ciekawa strona

  29. Halina
    Październik 24, 2012 godz. 11:51 #

    Wlasnie grzebie w necie w poszukiwaniu wartosci (bialko,tluszcz, weglowodany) tego chleba i znow tutaj trafilam. Jak juz pisalam pieke ten chlebek juz dosc dlugo i NIGDY mi sie nie zdarzylo , zeby sie nie udal.Przygotowanie polega poprostu na wymieszaniu skladnikow suchych z mokrymi, ktore uprzednio dokladnie miksuje, na koncu dodaje piane z bialek i wymieszane dodatki ziarna i ziola.Wszystko razem z posprzataniem po robocie trwa 20 min. Wyprobowalam juz wiele przepisow na rozne chleby np migdalowy z mielonych mgdalowych, z mielonego ziarna slonecznika, ale ten w smaku najbardziej przypomina „normalny” chleb, pozatym ze wzgledu na to m,ze jego skladnikiem jest gloenie blonnik (otreby)doskonale dziala na przemiane materii, doslownie jak miotla, a to przy odchudzaniu tez wazne!
    Pozdrawiam wszystkie Panie z pogranicza niemiecko-holenderskiego

  30. basia
    Listopad 19, 2012 godz. 21:33 #

    witam chlebek wyśmienity nie tylko dla tych którzy są na DUKANA.Smakuje również mojej córce, która jest niejadkiem ten chlebek bardzo polubiła

    • Listopad 19, 2012 godz. 22:24 #

      Witam.
      Bardzo się ciesze, że smakuje nie tylko „dukanowcom”, ale także Pani córce.
      Pozdrawiam serdecznie i zachęcam też do wypróbowania innych przepisów.

  31. kasia
    Listopad 29, 2012 godz. 16:19 #

    witam,mam pytanko czy do tego chlebka moge dodac 2 lyzeczki sody,zamiast proszku do pieczenia? dziekuje pozdrawiam

    • Listopad 29, 2012 godz. 16:33 #

      Witam serdecznie.
      Tak, przy tym przepisie można śmiało używać proszku do pieczenia z sodą zamiennie, mogą być 2 łyżeczki sody, albo 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1:1.
      Życzę udanych wypieków!

  32. Ania
    Styczeń 10, 2013 godz. 18:59 #

    Chlebek pyszny!!! Gdy pierwszy raz go piekłam dokładnie wg przepisu to tak: zbyt krótki czas pieczenia i nie dopiekł mi się w szczególnośći spód choć z wierzchu wygladął na upieczony a po drugie zbyt duża ilość proszku do pieczenia i sody ponieważ wyczuwalna w smaku.Natomiast drugim razem zwiekszyłam czas pieczenia do 50min 180 C z termoobiegiem i zmiejszyłam o połowe ilość proszku i sody,dodatkowo dodałam ziaren słonecznika i dyni i wyszedł super.Polecam

    • Styczeń 10, 2013 godz. 19:30 #

      Witam serdecznie.
      Zawsze powtarzam, że każdy piekarnik jest inny, dlatego u jednych chlebek ten się może upiec szybciej, u innych wymaga więcej czasu. Dobrze, że wyczuła Pani swój piekarnik i udało się go upiec odpowiednio.
      Jeśli chodzi o posmak proszku, to zazwyczaj soda ma ten specyficzny smaczek, który nie każdemu odpowiada. Proponuję sodę zastąpić samym proszkiem (można je stosować zamiennie, efekt podobny).
      Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków.

  33. Luty 5, 2013 godz. 09:22 #

    Dzięki za przepis, myślę, że dzisiaj lub najpóźniej jutro w moim domku zapachnie tym chlebkiem.
    Pozdrawiam
    Dodka

    • Luty 5, 2013 godz. 14:01 #

      Trzymam kciuki za udany wypiek :)
      Pozdrawiam.

  34. Jacek
    Luty 17, 2013 godz. 16:57 #

    Cześć,
    Chleb jest dobry, tylko moje pytanie to w jakich ilościach można spożywać ten chleb w 1fazie diety?

    • Luty 17, 2013 godz. 17:43 #

      Cześć.
      Niestety nie potrafię pomóc, nie jestem dietetykiem i nigdy nie byłam na tej diecie, znam tylko jej podstawowe zasady. Może ktoś z czytelników pomoże?
      Pozdrawiam.

  35. ewa
    Marzec 4, 2013 godz. 13:20 #

    2 kromki dziennie

  36. Katarzyna
    Kwiecień 2, 2013 godz. 18:02 #

    Super chlebek! Jestem na dukanie i dzięki temu wypiekowi jem normalne kanapki!
    Dzięki za przepis.

    • Kwiecień 3, 2013 godz. 22:38 #

      W takim razie polecam też przepis na Chleb Dukana w wersji drożdżowej http://smakowitychleb.pl/chleb-dukana-na-drozdzach/
      Pozdrawiam.

      • Katarzyna
        Kwiecień 13, 2013 godz. 10:33 #

        Dzięki Tosiu – wypróbuję i dam znać:-)
        Na razie wstawiłam do piekarnika 5 lub 6 chleb z przepisu powyżej.
        Aha – drobna modyfikacja ode mnie: 1 łyżeczka proszku do pieczenie i tylko 1/3 sody –
        za bardzo ją czułam.

  37. Milena
    Maj 27, 2013 godz. 17:57 #

    Chlebek przepyszny :) polecam na prawdę :)

  38. irena
    Maj 27, 2013 godz. 21:41 #

    zdecydowanie za dużo soli na tę porcję, dałam wg przepisu i nie dało się tego w ogóle zjeść, chleb grubo przesolony

    • Maj 28, 2013 godz. 08:23 #

      Na pewno dała Pani łyżeczkę, a nie łyżkę? Może soli Pani mało w kuchni? Łyżeczka to raczej normalna ilość soli jak na porcję chleba i do tej pory nikt nie zgłaszał, że wychodzi za słony.
      Jak widać to kwestia gustu. Pozdrawiam.

  39. Monika
    Październik 10, 2013 godz. 09:30 #

    Witam, mój chlebek właśnie się studzi:) Jestem w I fazie diety Dukana i bardzo brakowało mi pieczywa więc ślicznię dziękuje i pozdrawiam:)
    Ps. Soli na pewno w nim nie brakuje ;)

    • Październik 10, 2013 godz. 10:21 #

      Witam serdecznie.
      Mam nadzieję, że będzie smakował.
      Też uważam, że na tak mały chleb łyżeczka soli jest wystarczająca.
      Pozdrawiam :)

  40. jan
    Październik 10, 2013 godz. 10:16 #

    napisalem komentarz byl i go niema dlaczego. co zrobilem nie tak. jan.

    • Październik 10, 2013 godz. 10:19 #

      Witam serdecznie.
      Wszystkie komentarze dotarły, po prostu przed publikacją muszę je zaakceptować, a nie zdążyłam tego zrobić wcześniej.
      Cieszę się, że chleb się udał i smakuje.
      Pozdrawiam!

  41. jan
    Październik 10, 2013 godz. 13:47 #

    podaje kalorycznosc chleba otrebowego
    chleb po upieczeniu wazyl 420g.
    3 jajka-150g 208,5 kal.
    90g-otreby razem 308,0 kal
    100g twarog chudy 86,0 kal.
    80g jogurt 36,0 kal.
    razem 420g chleba 638,5 kal.
    kalorycznosci proszku sody nie uwzglednilem.
    100g. chleba – 152,0 kal,
    jan.

  42. anna
    Listopad 23, 2013 godz. 20:38 #

    łyżka soli to chyba przesada ?

  43. anna
    Listopad 23, 2013 godz. 20:42 #

    przepraszam chodziło mi o łyżeczke soli ,chlebek spoko ale strasznie sołony myśle że szczypta by wystarczyła,następnym razem tak zrobie ale dzieki za przepis :)

    • Listopad 24, 2013 godz. 09:19 #

      Kwestia ilości soli jest sprawą gustu. Dla osób, które nie używają soli w kuchni to będzie sporo. Dla mnie 1/2 lub cała łyżeczka jest minimum, aby chleb miał smak. Dla niektórych będzie to wręcz za mało.
      Najlepiej dostosować ilość do swojego smaku. Pozdrawiam :)

  44. Michał
    Grudzień 13, 2013 godz. 18:20 #

    Chlebek baardzo smaczny i idealnie uzupełnia dietę dukana, gdzie zabronione jest zwykłe pieczywo. Jedyny mankament – to aromat zapachowy karmy dla kota(jakby Whiskas) albo dla rybek. Macie jakiś pomysł, by ładniej troszkę pachniał? :)

    • Grudzień 14, 2013 godz. 11:05 #

      Ten specyficzny zapaszek może wynikać z dodatku sody oczyszczonej, z samym proszkiem do pieczenia powinno wyjść bezzapachowo :)

      • Michał
        Grudzień 15, 2013 godz. 13:18 #

        Dziękuję bardzo, jutro upiekę próbnie bez sody, albo z jej mniejszą ilością :)

  45. Ania
    Styczeń 13, 2014 godz. 14:42 #

    Witam
    Chleb wychodzi super, jedyny mankament to ta soda, czuć ją strasznie. Próbował ktoś zamiast sody i proszku dać drożdże. A jak wyszedł tym co dali podwójną ilość proszku ?

  46. Ania
    Styczeń 17, 2014 godz. 10:38 #

    Witam
    I wypróbowałam ten przepis z drożdżami (dziękuję za przepis z drożdżami ale nie mam czasu szukać mleka w proszku odtłuszczonego) jest prostszy a chleb wyszedł super. Wyrzuciłam sodę i proszek do pieczenia, a dodałam drożdże i 3 łyżki dodatkowe otrębów (ponieważ po rozpuszczeniu drożdży nawet w małej ilości wody konsystencja zrobiła się za rzadka)
    dziękuję i pozdrawiam

    • Styczeń 17, 2014 godz. 14:28 #

      Witam.
      Rozumiem, czy modyfikacja przepisu się udała? Mam nadzieję, że tak :)
      Czy uwzględniła Pani dodatkowy czas do wyrastania ciasta drożdżowego?
      Pozdrawiam.

  47. jan
    Styczeń 30, 2014 godz. 13:56 #

    przepis ten najbardiej zblizony jest do plackow dukana, placki robilem codziennie, clebek raz na czterry dni po dluzszym stosowaniu , polowe otrab owsianych zastapilem platkami owsianymi resszta bez zmian,tak stosuje, ten chlebek a wczesniej placki pozwolily mi na zmniejszenie lekarstw przeciwcukrzycowych ,i innych. jesze raz dziekuje , jan .

  48. mik
    Czerwiec 14, 2014 godz. 16:59 #

    mozna prosic o makroskladniki w 100g taakiego chleba?

    • Czerwiec 16, 2014 godz. 09:01 #

      Ten chleb będzie miał więcej niż 100 g, skoro jeden z jego składników tyle waży.
      Aby upiec większy chleb, wystarczy pomnożyć składniki np. razy 2.
      Czyli np. 16 łyżek otrębów owsianych, 8 łyżek otrębów pszennych, 6 jajek, 200 g twarogu itd.
      Pozdrawiam.

Zostaw komentarz

Ocena: