Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1.Zaczynamy od cebuli: Obieramy ją z łupin i kroimy w piórka (na pół, a następnie siekamy w plasterki). Dalej przygotowujemy pastę curry: Do wysokiego naczynia wrzucamy posiekany czosnek, obrany korzeń imbiru, papryczkę chilli. Dodajemy kumin, 3 łyżki wody, a także kurkumę. Składniki miksujemy za pomocą blendera na pastę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy przez 2 minuty cebulkę, przyprawiamy ją szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki utworzonej pasty i dusimy w niej cebulę przez kolejne 3 minuty. Podsmażoną cebulę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i przekładamy do miseczki, aby ostygła.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.W misie łączymy mąkę z drożdzami, solą i cukrem. Drewnianą łyżką lub za pomocą miskera zaczynamy mieszać mąkę z innymi składnikami, dolewając 100 ml letniej wody. Następnie dodajemy cebulę z curry i dalej wyrabiamy. W ostatnim etapie dolewamy pozostałe 200-250 ml letniej wody, cały czas wyrabiając ciasto. Powinno ono osiągnąć lepką konsystencję gęstej śmietany.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
3.Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy (np. tortownicy lub keksówki) wysmarowanej masłem. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5.Chleb pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut. W tym czasie chleb powinien się zarumienić, a po włożeniu patyczka w chleb ma on pozostać suchy. Upieczony chleb wyciągamy z formy i piekarnika, studzimy przed podaniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej