Chleb cebulowy z curry z wyglądu nie jest najpiękniejszym jaki upiekłam. Być może dlatego, że zarumieniona skórka mocno kontrastuje z żółtym miąższem chleba. Innym powodem może być okrągła forma, którą wybrałam, ponieważ pasowała mi do wizji tego wypieku.
Inspirowałam się przy wypieku chleba cebulowego Kuchnią Dalekiego Wschodu. Jestem wielką fanką azjatyckich smaków i chętnie eksperymentuje także z tymi smakami piekąc chleby.
Niestety nie mogłam się nacieszyć jego smakiem zbyt długo, ponieważ został on zjedzony przez moich gości z prędkością światła. Nie dość, że mi go zjedzono i załapałam się tylko na jedną kromkę, to jeszcze domagano się następnego!
Nie pozostaje mi nic innego jak powtórzyć wypiek, bo w smaku to zdecydowanie mistrz.
A skąd ten żółtawy kolor miąższu chleba? Pochodzi z pasty curry, którą postanowiłam przygotować sama, zamiast używać gotowej ze słoika.
Taką pastę bardzo łatwo zrobić jako bazę do innych potraw, a w tym przypadku chleba. Wystarczy czosnek, imbir, chilli, kumin i oczywiście nadająca paście koloru przyprawa kurkuma 🙂