Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy ugotowany ryż, sól i aktywny zakwas. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x30 cm) smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Po tym czasie wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min