Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Wieczór przed pieczeniem mieszamy zakwas z mąką pszenną, mąką żytnią i letnią wodą. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Stawiamy na ok. 10 godzin w ciepłym miejscu.
wyrabianie
wyrabianie
2. Następnego dnia w rondlu podgrzewamy mleko, w drugim topimy masło. W misce łączymy 500 g mąki pszennej oraz przygotowany wcześniej zaczyn levain. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Zaczynamy powoli wlewać mleko, na przemian z topionym masłem i wyrabiać ciasto. Następnie wbijamy stopniowo jajka i dalej wyrabiamy ciasto.
wyrastanie
wyrastanie
3. Po ok. 6 minutach zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na blat. Podsypujemy je mąką (jeśli będzie lepkie) i dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek o długości ok. 50 cm., które zaplatamy w warkocz, aby uzyskać chałkę. Zaplecioną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Po 4 godzinach szykujemy kruszonkę. Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i cukier, mieszamy. Wierzch chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką. Chałkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 30 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 14 godz 30 min
Czas wyrastania: 14 godz
Czas wypieku: 30 min