Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki zaczynu mieszamy i zostawiamy na noc pod przykryciem.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Następnego dnia cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie przez ok. 5 minut. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
wyrabianie
wyrabianie
3. Mąkę łączymy z zaczynem poolish, drożdżami, smażoną cebulą i solą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
4. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
formowanie
formowanie
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę i robimy na środku dziurkę palcem, rozciągając przyszłego bajgla. Bułeczki z dziurkami układamy na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
6. W garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy po bajglu do wrzącej wody i gotujemy przez 30 sekund z jednej strony i 30 sekund z drugiej. Odsączamy z wody i przekładamy bajgle ponownie na blachę.
pieczenie
pieczenie
7. Bajgle smarujemy rozbełtanym żółtkiem z jajkiem i posypujemy makiem lub przyprawami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Bajgle pieczemy przez 15-18 minut w 200 stopniach, aż będą rumiane.
Smakowita
Studzimy je na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz 10 min
Czas wypieku: 10 min