Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Stopniowo wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy i zostawiamy na 1 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. W każdej z nich robimy dziurkę i kręcimy wokół palca, aby ją powiększyć. Tak uformowane bajgle kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
4. W garnku podgrzewamy wodę z cukrem. Wrzucamy bajgle na wrzącą wodę i gotujemy 30 sekund z jednej strony i 30 z drugiej. Odsączamy z wody i przekładamy ponownie na blachę.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ugotowane bajgle smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem lub innymi ulubionymi dodatkami. Pieczemy przez 15-17 minut. Upieczone bajgle studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 15 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 2 godz