Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, sól, suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczy. Zimne masło drobno siekamy, dorzucamy do składników.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników.
formowanie
formowanie
3. Ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Wykrawamy nożem lub foremką bułeczki i kładziemy je na blasze. Wierzch smarujemy białkiem.
pieczenie
pieczenie
4. Scones pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 2 min
Czas wypieku: 15 min