Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę (łyżkę), wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie i zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie skrapiamy dłonie oliwą i dzielimy ciasto na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki i kładziemy ja w odstępach na blasze. Przykrywamy na 30 minut.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. W tym czasie odcinamy szparagom twarde końcówki (wyrzucamy), odkrawamy główki (zostawiamy), a resztę tniemy obieraczką na cienkie paseczki. Na środku każdej wyrośniętej bułeczki odciskamy dno szklanki, w taki sposób, aby je spłaszczyć i pozostał rant. Na środku kładziemy szparagowe paseczki i główki. Skrapiamy oliwą.
pieczenie
pieczenie
5. Blachę z bułeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 190 stopniach przez 17 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 2 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 17 min