Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drożdżami. Wbijamy jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Z wyrośniętego ciasta formujemy 6 podłużnych bułeczek, kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30-40 minut.
formowanie
formowanie
4. Nożyczkami wycinamy uszy przyszłym bułeczkom. Przy pomocy patyczka lub wykałaczki robimy oczka.
pieczenie
pieczenie
5. Wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 15 min