Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W moździerzu rozcieramy tabletkę musującą na proszek. Do misy wsypujemy mąki, mieszamy z powstałym proszkiem. Dodajemy suszone drożdże, cukier, sól i skórkę z cytryny. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto. Po 5 minutach wyrabiania otrzymamy elastyczną kulę z ciasta.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po godzinie przekładamy ciasto na blat, podsypujemy je mąką, krótko zagniatamy i lepimy bułeczki (u mnie 10 mniejszych). Ulepione bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple jeszcze na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej