Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Obrane mango kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy jogurt i sok z cytryny. Miksujemy blenderem na gładki koktajl (można zwiększyć lub zmniejszyć ilość jogurtu, zależnie od wielkości mango). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suszone drożdże, cukier, 350 g mango lassi i szczyptę soli.
wyrabianie
wyrabianie
2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez kilka minut. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą przekładamy na blaszkę (nieprzywierającą, lub wyłożoną pergaminem)
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Bułeczki przykrywamy ściereczką i stawiamy w miejscu bez przeciągów na ok. 40 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 57 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 17 min