Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zaparz herbatę. Ważne, żeby była mocna, ja zaparzyłam z 3 torebek. Poczekaj aż herbata trochę ostygnie i wtedy zacznij robienie ciasta. Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, drożdże i sól. Powoli dolewaj ciepłą herbatę i zacznij zagniatać ciasto rękami. Dolewaj i zagniataj aż osiągnie elastyczną konsystencję i nie będzie przyklejać się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i pokrój na 5 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryj bułeczki materiałową szmatkę i odstaw jeszcze na 45 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź bułeczki i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej