Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól. W rondlu topimy masło. W drugim podgrzewamy letnie mleko. Wlewamy na przemian mleko z masłem do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 5 minut (ręką lub mikserem).
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
30 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Po 30 minutach na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie przy pomocy odcisku szklanki. Wykładamy po połówce brzoskwini. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy po bokach białkiem. Bułeczki pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej