Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól. W rondlu topimy masło. W drugim podgrzewamy letnie mleko. Wlewamy na przemian mleko z masłem do suchych składników i wyrabiamy ciasto przez 5 minut (ręką lub mikserem).
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po 30 minutach na środku każdej bułeczki robimy wgłębienie przy pomocy odcisku szklanki. Wykładamy po połówce brzoskwini. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy po bokach białkiem. Bułeczki pieczemy przez 20 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min