Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże kruszymy, dodajemy mąkę i cukier. Zalewamy letnią wodą i zostawiamy pod przykryciem na 7 minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę i zaczyn drożdżowy. Wlewamy pozostałą letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
4. W tym czasie na patelni podsmażamy boczek, gdy się wytopi dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Po kolejnej minucie dorzucamy ugotowany i obrany bób, smażymy jeszcze dwie minuty. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy szczypiorek i studzimy.
formowanie
formowanie
5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na kuchenny blat.Skrapiamy dłonie oliwą, aby ciasto się nie kleiło i dzielimy je na 12 części. Z każdej z nich robimy kulkę, rozpłaszczamy ją, na środku wykładamy po 2-3 łyżki farszu, zlepiamy brzegi ku środkowi i tak uformowaną bułeczkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Bułeczki zostawiamy w odstępach pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
7. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem z mlekiem, posypujemy przyprawami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, pieczemy góra-dół przez 15-17 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 2 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 17 min