Bułeczki nadziewane to świetny patent nie tylko jako przekąska do pracy, czy do szkoły, ale także jako hit imprezy, pikników i idealny pomysł na jedzenie w podróży. Z nadzieniem można eksperymentować do woli, wykorzystując sezonowe produkty, albo po prostu to co znajdziemy pod ręką w lodówce. Bardzo lubię wersje hawajską, z sosem pomidorowym, ananasem i szynką. Rozpoczął się jednak sezon na bób, więc grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Podsmażyłam ugotowany bób z boczkiem, cebulą, czosnkiem i szczypiorkiem. A farsz wylądował w środku drożdżowych bułeczek :) bułeczki z bobem i boczkiembułeczki z bobem i boczkiembułeczki z bobem i boczkiembułeczki z bobem i boczkiembułeczki z bobem i boczkiembułeczki z bobem i boczkiem
Bułeczki z bobem i boczkiem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 12
 
Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 200 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy
  • Zaczyn drożdżowy:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniej wody
  • łyżka mąki pszennej
  • szczypta cukru
  • Nadzienie:
  • 250 g ugotowanego bobu
  • 100 g wędzonego boczku
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Wierzch:
  • żółtko + łyżka mleka
  • łyżka ziół prowansalskich
Instrukcja
  1. Drożdże kruszymy, dodajemy mąkę i cukier. Zalewamy letnią wodą i zostawiamy pod przykryciem na 7 minut.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę i zaczyn drożdżowy. Wlewamy pozostałą letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem.
  3. W tym czasie na patelni podsmażamy boczek, gdy się wytopi dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Po kolejnej minucie dorzucamy ugotowany i obrany bób, smażymy jeszcze dwie minuty. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy szczypiorek i studzimy.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na kuchenny blat.Skrapiamy dłonie oliwą, aby ciasto się nie kleiło i dzielimy je na 12 części.
  5. Z każdej z nich robimy kulkę, rozpłaszczamy ją, na środku wykładamy po 2-3 łyżki farszu, zlepiamy brzegi ku środkowi i tak uformowaną bułeczkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
  6. Bułeczki zostawiamy w odstępach pod przykryciem na 30 minut.
  7. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem z mlekiem, posypujemy przyprawami.
  8. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, pieczemy góra-dół przez 15-17 minut.
  9. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen