Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, serek wiejski, posiekany koperek, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Gdy wyrośnie dzielimy je na 8 części. Skrapiamy dłonie oliwą (dzięki temu nie będzie się lepiło) i formujemy podłużne bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy płatkami owsianymi z suszonymi ziołami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w trybie góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 17 minut.
Smakowita
Rumiane bułeczki przekładamy na kuchenną kratkę. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i masłem.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 7 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 17 min