Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier i ok. 3-4 łyżki letniej wody. Całość mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Następnie do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, oliwę. Szparagom obcinamy końcówki (wyrzucamy) i kroimy w kostkę. Dodajemy do suchych składników. Główki zostawiamy do dekoracji.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
formowanie
formowanie
4. Ciasto dzielimy na 8 części, skrapiamy dłonie oliwą i formujemy podłużne bułeczki. Układamy je w odstępach na blasze.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Bułeczki dekorujemy z wierzchu główkami szparagów. Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 17 minut, aż się zarumienią.
Smakowita
Upieczone bułeczki studzimy i podajemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min