Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Kruszymy drożdże, dodajemy cukier i ok. 3-4 łyżki letniej wody. Całość mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Następnie do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, oliwę. Szparagom obcinamy końcówki (wyrzucamy) i kroimy w kostkę. Dodajemy do suchych składników. Główki zostawiamy do dekoracji.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
formowanie
formowanie
4. Ciasto dzielimy na 8 części, skrapiamy dłonie oliwą i formujemy podłużne bułeczki. Układamy je w odstępach na blasze.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Bułeczki dekorujemy z wierzchu główkami szparagów. Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 17 minut, aż się zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej