Tęsknicie za smakiem domowych bułek ? Te pyszne, okrągłe bułeczki nie tylko zachwycają smakiem! Są dużo bardziej wartościowe niż bułki kupowane w sklepie. Są przy tym całkiem proste w przygotowaniu!
Tęsknicie za smakiem domowych bułek ? Te pyszne, okrągłe bułeczki nie tylko zachwycają smakiem! Są dużo bardziej wartościowe niż bułki kupowane w sklepie. Są przy tym całkiem proste w przygotowaniu!
mąka pszenna typ 650 220 g
sól 1,5 łyżeczki
mąka pszenna razowa 230 g
drożdże suszone instant 1,5 łyżeczki
oliwa lub topione masło 2 łyżeczki
letnia woda 300 ml
1 godz. 50 min.
Czas całkowity
1 godz. 30 min.
Czas wyrastania
20 min.
Czas wypieku
1. Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z mąką razową (której nie przesiewamy!). Dodajemy resztę suchych składników, drożdże oraz sól. Stopniowo wlewamy na przemian letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto na bułeczki. Po 6 minutach osiągniemy elastyczne ciasto.
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 45 minut.
3. Ciasto wykładamy na blat, formujemy wałek i dzielimy na 5 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą (lub trójkątną) bułeczkę. Przekładamy je na blachę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.
4. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ulubionymi ziarnami, przyprawą lub płatkami owsianymi / żytnimi. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Bułeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Przed podaniem studzimy na kratce.