Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z mąką razową (której nie przesiewamy!). Dodajemy resztę suchych składników, drożdże oraz sól. Stopniowo wlewamy na przemian letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto na bułeczki. Po 6 minutach osiągniemy elastyczne ciasto.

pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie

2. Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 45 minut.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Ciasto wykładamy na blat, formujemy wałek i dzielimy na 5 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą (lub trójkątną) bułeczkę. Przekładamy je na blachę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 30 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ulubionymi ziarnami, przyprawą lub płatkami owsianymi / żytnimi. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Bułeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Przed podaniem studzimy na kratce.

Ocena czytelników: 4 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • JaToJa 19 marca 2022 o 17:07

    A cukier? Zauważyłam, że nie używasz cukru w przepisach z drożdżami instant. Nie trzeba go, jak w przypadku drożdży świeżych?

    • Małgosia 19 marca 2022 o 20:05

      Tak naprawdę drożdżom wystarczą cukry zawarte w mące i innych składnikach. Staram się ograniczać cukier w wytrawnym pieczywie niezależnie od rodzaju drożdży.

  • Iza 30 marca 2018 o 21:51

    Pszenna razowa, czyli masz na mysli graham „1850”? Jak dlugo zachowuja swiezosc, mozna je przechowywac tak, jak chleb?

    • Tosia 3 kwietnia 2018 o 20:45

      Pszenna razowa ma typ 2000, ale jest bardzo podobna do grahamu.
      Ze świeżością różnie bywa, wszystko zależy jak przechowujemy, od wilgoci w mieszkaniu, temperatury i innych czynników.
      Można przechowywać jak chleb, można nawet mrozić.

  • Alex 15 kwietnia 2017 o 00:04

    Czy można ciasto wyrobic w mikserze czy ręcznie, mam problem z recznym wyrabianiem.Czy wpłynie to bułki?

  • Ewa 25 marca 2017 o 13:12

    Zrobiłam. Wyszły piękne. Pozdrawiam.

  • Ela 20 marca 2017 o 15:18

    Witam, a czy można zrobić te bułeczki z samej mąki razowej?

  • Elżbieta 4 marca 2017 o 21:10

    Bardzo dziękuję. Spróbuję:)

  • Elżbieta 3 marca 2017 o 12:09

    Czy z tego przepisu można też upiec chleb?

    • Tosia 4 marca 2017 o 20:26

      Można, wtedy po wyrobieniu ciasto wkładamy do keksówki, powinno wyrastać 2 h, piekłabym 40 minut. Powodzenia!

  • Kataryna 11 stycznia 2017 o 12:39
    Ocena:

    Zrobiłam, dosypałam różnych ziaren, wyszły pyszne!

  • Lila 21 września 2014 o 15:13

    Dziś upiekłam wyszły pyszne

  • Lila 16 września 2014 o 16:16

    Czy mogę wyrobić i uformować bułeczki wieczorem, schować do lodówki i upiec rano?

    • Tosia 16 września 2014 o 17:44

      Tak, myślę, że można śmiało z tym przepisem tak spróbować.
      Przed włożeniem do piekarnika rano, dałabym im dojść do temperatury pokojowej i wyjąć z lodówki przynajmniej 30 minut przed pieczeniem.

  • Weronika 23 lipca 2013 o 11:01

    To był nieziemski smak! Nie jestem pewna czy kiedykolwiek jadłam coś podobnie pysznego! Rewelacyjne bułeczki!

  • Edyta 6 lipca 2013 o 13:39

    Świetne bułeczki, następne w kolejce do wykonania. Mam jednak pytanie o temperaturę pieczenia: czy powinna wynosić 200 stopni, bo do opisu chyba wkradł się błąd?
    Pozdrawiam 🙂

  • Piotr 17 czerwca 2013 o 10:48

    Udało mi się.
    I chyba już wiem gdzie popełniłem błąd 🙂 Zamiast 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant dałem całą torebkę 7 gr czyli ok 3 łyżeczek (2 razy wsypałem bo zadzwonił telefon 🙂 )
    Teraz zrobiłem zgodnie z przepisem tak na 100 % 🙂 jedyna zmiana to po podzieleniu na 4 części umieściłem w 2 wysmarowanych oliwą keksównach 25.
    Bułeczki wyszły fajne i pyszne.

    Pozdrawiam.

    • Tosia 17 czerwca 2013 o 15:52

      Cieszę się, że tym razem się udały! Chociaż na przyszłość polecam spróbować ulepić bułeczki bez foremki, przy dobrym cieście to naprawdę nie powinno być niczym dziwnym 🙂
      Pozdrawiam.

  • Piotr 11 czerwca 2013 o 13:24

    Witam.
    Proszę o poradę.
    Wczoraj upiekłem 5 „bułeczek” zgodnie z przepisem 🙂 Niestety bułeczki nie chciały czytać i zamiast rosnąć w górę rosły w bok tak długo aż oparły się o siebie (blacha z piekarnika wtedy poszły troszkę w górę i wyszły pyszne pszenne „placki” ok 1,5 cm grubości. 🙂

    Moja wina źle policzyłem czas, piekarnik zajęty był przez chlebuś i tak bułeczki rosły ok 80 min.
    W czym można piec takie bułeczki i gdzie szukać takich foremek.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

    • Tosia 11 czerwca 2013 o 15:38

      Witam.
      W przepisie tym na 550 g mąki (w tym pszennej razowej) dodaje się 280 ml wody, więc to niemożliwe, aby ciasto było lejące. Coś mi się wydaje, że proporcje się zaburzyły i dlatego tak się stało. Nawet jeśli początkowo miały odpowiednią formę, to wydaje mi się to być dziwne, że aż tak urosły na boki, że wyszły z nich placki.
      Czas wyrastania raczej niczego nie zmienił, myślę więc, że albo przez przypadek zaburzyły się proporcje np. dodano za dużo drożdży, albo miały za ciepło podczas wyrastania.
      A jeśli sytuacja będzie się powtarzała, bułeczki można piec w formie na muffiny (tak jak w tym przepisie https://smakowitychleb.pl/czosnkowe-buleczki-do-odrywania/), którą można kupić w każdym większym markecie typu Tesco.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia z kolejnymi wypiekami 🙂

      • Ewa 31 grudnia 2013 o 12:45

        550 g czy 450 g? W przepisie jest 220g mąki pszennej chlebowej i 230g mąki pszennej razowej, czyli 450g.
        Dziękuję za odpowiedź.
        Pozdrawiam

        • Tosia 31 grudnia 2013 o 12:49

          Tak jak w przepisie 220 g mąki pszennej chlebowej i 230 g razowej, razem 450 g 🙂
          Pozdrawiam!

  • kasia 11 czerwca 2013 o 10:33

    ile powinno byc drozdzy swiezych?

    • Tosia 11 czerwca 2013 o 10:41

      Mniej więcej 10 g (proszę nie pomylić ze 100 g, czyli całą kostką). Przed połączeniem składników należy przygotować zaczyn z drożdży, letniej wody (odjętej z proporcji podanych w przepisie) oraz łyżeczki cukru.
      Udanego wypieku życzę i smacznego 🙂

  • patka 22 marca 2013 o 21:39

    Pycha, a robią się super szybko – mnie właśnie uratowały jak okazało się, że juz nie ma co rozmrozić na kolację a moje chłopkai wyjadły wszystko co miało wystarczyć aż do nocnego wypieku (dochodzi właśnie pszenny zakwas…)
    dziękuję i pozdrawiam
    patka

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej