Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i 3-4 łyżki letniej wody. Mieszamy, odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywne drożdże, twaróg ze szczypiorkiem, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne (ok. 5 minut).
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, a każdą z nich jeszcze na 6 kulek.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Kulki (po 6 sztuk) łączymy ze sobą tworząc kwiatki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 3 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min