Przepis

wyrabianie
8 min
wyrabianie
1. Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i 3-4 łyżki letniej wody. Mieszamy, odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywne drożdże, twaróg ze szczypiorkiem, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne (ok. 5 minut).
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
6 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, a każdą z nich jeszcze na 6 kulek.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Kulki (po 6 sztuk) łączymy ze sobą tworząc kwiatki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej