Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj w misce mąkę, drożdże,sól, cukier i cynamon. Dodaj jogurt i powoli zacznij dolewać wody i zagniatać ciasto. Zagniataj, aż ciasto będzie mieć elastyczną, lekko lepką konsystencję. Jeśli zbyt mocno się lepi (nie jesteś w stanie nic z niego uformować), podsyp lekko mąką.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wysmaruj tłuszczem, umieść w niej ciasto i przykryj folią do żywności. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę, urywaj ciasto po kawałki mniej więcej wielkości pięści. Z każdego kawałka uformuj kształt bułeczki. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Bułeczki z wierzchu posmaruj białkiem i posyp cukrem z cynamonem. Piecz bułeczki przez ok. 15 minut aż zbrązowieją. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej