Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Zaczynamy od beszamelu. W rondlu topimy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką. Do zasmażki powoli wlewamy zimne mleko i cały czas mieszamy sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy go solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. Do beszamelu dodajemy obrany groszek cukrowy.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i beszamel. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie przez ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Podrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy 4 bułeczki i kładziemy je złączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej pergaminem. W razie problemów, w trakcie formowania podsypujemy ciasto mąką. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut, aż się zarumienią. Następnie studzimy je na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 15 min