Były jagody (bułeczki z jagodami na zakwasie), były wiśnie (brioszka z wiśniami), przyszedł czas na maliny! Zdecydowałam, że upiekę coś w rodzaju bucht, które zazwyczaj występują w wersji śliwkowej. Przytulone bułeczki zrobiłam w wersji mini, aby w środku każdej z nich kryła się niespodzianka w postaci słodko-kwaśnej maliny i listka mięty (dla aromatu). Wyszło przepysznie. Tak upieczone buchty można serwować także posypane cukrem pudrem lub polane lukrem :) buchty z malinamibuchty z malinamibuchty z malinamibuchty z malinami
Buchty z malinami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 16
 
Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 70 g cukru
  • jajko
  • 200 ml mleka
  • 50 g zimnego masła
  • nadzienie:
  • 16 malin
  • 16 listków mięty
  • wierzch:
  • białko
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier i drożdże. Wbijamy jajko.
  2. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż ciasto wchłonie masło.
  3. Elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Po tym czasie dzielimy je na 16 części, z każdej z nich formujemy małą kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środku kładziemy po malinie i listku mięty, zwijamy boku ciasta ku środkowi i formujemy bułeczkę.
  5. Uformowane bułeczki układamy w natłuszczonej masłem formie (u mnie średnica 23 cm) złączeniem ku dołowi. Tak przygotowane buchty przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch bucht smarujemy białkiem i wstawiamy do pieca.
  7. Pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen