Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier i drożdże. Wbijamy jajko. Wlewamy powoli letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2-3 minuty, aż ciasto wchłonie masło.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie dzielimy je na 16 części, z każdej z nich formujemy małą kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środku kładziemy po malinie i listku mięty, zwijamy boku ciasta ku środkowi i formujemy bułeczkę. Uformowane bułeczki układamy w natłuszczonej masłem formie (u mnie średnica 23 cm) złączeniem ku dołowi.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane buchty przykrywamy ściereczką na 30-40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wierzch bucht smarujemy białkiem i wstawiamy do pieca. Pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 30 min