Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól. Wbijamy jajko. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie, wlewamy je do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem ok. 4 minuty, następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
3. W tym czasie drylujemy wiśnie i mieszamy je z mąką oraz cukrem.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozpłaszczamy. Na środku wykładamy po 2 łyżki farszu i zbieramy boki ciasta ku środkowi tworząc okrągłą bułeczkę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Układamy je obok siebie w formie keksówce (12x24cm) wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
6. Brioszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy - brioszka jest upieczona. Wyciągamy ją z formy i studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 30 min