Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól. Wbijamy jajko. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie, wlewamy je do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem ok. 4 minuty, następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
3. W tym czasie drylujemy wiśnie i mieszamy je z mąką oraz cukrem.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozpłaszczamy. Na środku wykładamy po 2 łyżki farszu i zbieramy boki ciasta ku środkowi tworząc okrągłą bułeczkę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
5. Układamy je obok siebie w formie keksówce (12x24cm) wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
pieczenie
30 min
pieczenie
6. Brioszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy - brioszka jest upieczona. Wyciągamy ją z formy i studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej