Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Dynię kroimy na plastry i kładziemy na blasze, skrapiamy oliwą (ja dodatkowo rzuciłam kilka listków świeżego rozmarynu i ziarenka pieprzy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Upieczoną dynię ucinamy ze skórki i wrzucamy do naczynia blendera, skrapiamy oliwą i miksujemy blenderem na gęste i gładkie puree.
mieszanie składników
mieszanie składników
3. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy puree, drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy do połączenia składników, aż ciasto będzie plastyczne (ok. 2 minuty).
wyrastanie
wyrastanie
4. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 40 minut. Upieczony wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min