Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników
1. Musującą tabletkę z witaminą C wrzucamy do leniej wody i rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
wyrabianie
10 min
wyrabianie
2. Wyrabiamy ciasto wlewając stopniowo letnią wodę z witaminą c, a następnie wlewając rozpuszczone masło. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą ręcznie lub mikserem przez 10 minut
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
3 min
formowanie
4. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na blat. Podsypujemy odrobiną mąki i wałkujemy na cienki okrągły placek. Ciasto zwijamy w rulon (widoczne na zdjęciu). Kładziemy je na foli aluminiowej i zaginamy folię tak, by utworzyć \\\\\\\"ścianki\\\\\\\" podtrzymujące z boku bagietkę (najlepiej zerknąć na zdjęcie).
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
5. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 45 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
6. Wyrośniętą bagietkę nacinamy pod skosem ostrym nożem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy 15-20 minut. Bagietkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce przed podaniem.
Ocena czytelników: 2.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Meg 9 października 2015 o 11:28
    Ocena:

    Wczoraj piekłam, wyszły rewelacyjnie. Mąka ryżowa pełnoziarnista (’piszcąca’). Nie dodawałam tabletki. Ciasto jest dosyć luźne, wymaga podsypywania mąką podczas formowania bagietki. Nacinałam wzdłuż. Skórka chrupiąca, wnętrze bardzo delikatne. Najlepsze na ciepło, chociaż kolejnego dnia nadal były świeże. Polecam ten przepis.

  • Bibi 17 marca 2014 o 10:27

    Przepis niezwykle mnie zainteresował, jednak uważam, że należy koniecznie w składnikach dopisać, że chodzi o skrobię, a nie mąkę ryżową, bo to istotny szczegół! Jeśli ktoś nie zacznie czytania przepisu od komentarzy – nie dowie się …
    A poza tym w Azji najczęściej używa się do pieczenia właśnie zwykłej mąki w najprostszej postaci, czyli w formie zmielonego ryżu – a wyprodukowanie skrobi już nie jest aż tak łatwe – zwłaszcza dla przeciętnego mieszkańca Wietnamu / mąkę zaś wiele osób mieli we własnym zakresie.

  • Hanna 13 listopada 2012 o 22:52

    Dzień dobry, chciałabym zrobić tę bagietkę, ale wcześniej mam pytanie o mąkę ryżową. W handlu spotykam mąkę ryżową podobną w dotyku do mąki pszennej oraz mąkę ryżową w dotyku „piszczącą” podobnie jak skrobia ziemniaczana i kukurydziana.
    O którą makę ryżową chodzi w tym przepisie?
    Pozdrawiam

    • Tosia 13 listopada 2012 o 22:56

      Witam serdecznie.
      Ja używam przy wypieku wietnamskiej bagietki tej „piszczącej” mąki ryżowej, podobnej do skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej.
      Pozdrawiam.

  • Katarzyna 30 września 2012 o 07:09
    Ocena:

    Myślę, że efekt byłby nieporównywalny gdyby dodać do mąki tabletkę rozdrobnioną, suchą. Podczas łączenia z wodą w trakcie wyrabiania dopiero by napowietrzyła ciasto!. Cały dwutlenek węgla ulotnił się przy rozpuszczaniu w szklance i zostały go do wypieku ilości homeopatyczne. Pozdrawiam.

    • Tosia 30 września 2012 o 10:44

      Pierwszy raz stosowałam witaminę C podczas wypieku chleba, dlatego nie byłam pewna, czego mogę się spodziewać, nie chciałam przesadzić z napowietrzeniem ciasta.
      Prawdopodobnie ma Pani rację, następnym razem tak zrobię 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej