Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Mąkę (150 g), 150 ml wody i szczyptę drożdży mieszamy energicznie trzepaczką. Przyszły zaczyn zostawiamy w miseczce, przykrywamy ją folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na 10 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po tym czasie zaczyn łączymy z mąką, posiekaną drobną kapustą z grzybami oraz solą. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ok. 4 minuty (może być mikserem, ciasto będzie dosyć lepkie).
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich podsypujemy mąką, aby nie lepiło się do rąk i formujemy dwie bagietki. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem, kładąc złączeniem ku dołowi. Między bagietkami umieszczamy zrolowaną ściereczkę (widoczne na zdjęciu). Przykrywamy je ściereczką z wierzchu i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczone bagietki przekładamy na kuchenną kratkę.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 13 godz 40 min
Czas wyrastania: 13 godz
Czas wypieku: 40 min