Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, oliwę, obrany groszek i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, formujemy podłużną bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, po obu bokach umieszczamy rulony ze ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy z wierzchu ściereczką i zostawiamy na godzinę.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 240 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Bagietkę nacinamy według fantazji (lub pomijamy ten etap) i wkładamy od piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż bagietka będzie rumiana.
Smakowita
Upieczoną bagietkę wyciągamy z piekarnika, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 25 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 25 min