Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Zakwas przekładamy do misy, dodajemy mąkę i sól. Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy od razu do suchych składników. Wlewamy letnią wodę na przemian z olejem/oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 3-5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 2 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto podsypujemy odrobiną mąki, aby się nie lepiło i formujemy długą bagietkę. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Układamy z obu stron po wałeczku ze ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki i przykrywamy z wierzchu. Zostawiamy na godzinę.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośniętą bagietkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut, następnie 10 minut w 190 stopniach. Przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 3 godz 30 min
Czas wyrastania: 3 godz
Czas wypieku: 30 min