Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zakwas przekładamy do misy, dodajemy mąkę i sól. Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy od razu do suchych składników. Wlewamy letnią wodę na przemian z olejem/oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 3-5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 2 h.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto podsypujemy odrobiną mąki, aby się nie lepiło i formujemy długą bagietkę. Kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Układamy z obu stron po wałeczku ze ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki i przykrywamy z wierzchu. Zostawiamy na godzinę.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Wyrośniętą bagietkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut, następnie 10 minut w 190 stopniach. Przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej