Przepis

wyrabianie
2 min
wyrabianie
1. Pomieszaj wszystkie składniki (oprócz dodatkowych 120 g mąki żytniej) w misce i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
pierwsze wyrastanie
240 min
pierwsze wyrastanie
2.Miskę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 4 godziny (może być dłużej).
drugie wyrastanie
480 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu dodaj do ciasta 120 g mąki żytniej i zagnieć rękami. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję, jeśli wciąż się lepi, dodaj więcej mąki. Uformuj z ciasta długi rulon. Ułóż go na materiałowej szmatce, solidnie obsypanej mąką na całej długości. Zwiń boki szmatki do środka tak, aby bagietka leżała jakby między dwoma rulonami (robimy to, aby nie rozrosła się na boki, tylko do góry). Przykryj kolejną szmatką z góry i odstaw na całą noc w temperaturze pokojowej.
pieczenie
30 min
pieczenie
4.Po upływie kolejnego czasu wyrastania, rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik będzie gorący, delikatnie zsuń bagietkę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz przez ok. 30 min aż zbrązowieje. Daj bagietce ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej