Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, puree z batata, sól, nasiona słonecznika. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy na posmarowanej oliwą misy, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Dłonie skrapiamy oliwą, przekładamy na blat wyrośnięte ciasto i formujemy podłużną bagietkę. Przekładamy ją na blachę, kładziemy z dwóch stron rulony ze ściereczek (aby się nie rozrosła na boki), przykrywamy z wierzchu i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Bagietkę smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 10 minut w 210 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Upieczoną bagietkę serwujemy ze Smakowitą maślany smak.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min