Wiem, że przepisy na chleby w 100% żytnie na zakwasie cieszą się na blogu sporym zainteresowaniem czytelników. Dlatego postanowiłam przygotować kolejną tego typu propozycje, tym razem chleb z dodatkami. Myślę, że wypiek ten sprawdzi się idealnie na świątecznym stole jako dodatek do waszych ulubionych pasztetów 🙂
Oto chleb żytni na zakwasie z kawałkami suszonych śliwek i z aromatycznym rozmarynem. Oczywiście z dodatku ziół można śmiało zrezygnować lub zastąpić je innymi np. suszonym majerankiem. Natomiast słodkie suszone śliwki można zastąpić wędzonymi lub sięgnąć po morelę lub żurawinę.
Ps. chleb trzyma długo świeżość!
Chleb z tego przepisu pieke juz chyba 5 raz i za każdym jest wspaniały 🙂 teraz właśnie rosną dwa – jeden ze sliwka, a drugi z zurawina, zagoszcza na naszym swiatecznym stole.
Wesołych i rodzinnych Świąt wszystkim
Cieszę się i życzę Wesołych Świąt 🙂
Cudowny chleb 🙂 Tak pyszny, że znika w błyskawicznym tempie 🙂
Chleb genialny tylko trochę dłużej mi rośnie niż w przepisie może dla tego że zakwas zrobiłem dwa tygodnie temu Pań strona jest rewelacyjne dla takich jak ja początkujących piekarzy domowych teraz mam pytanie a dokładnie dwa czy można zmieszać mąkę 720 z mąka która sobie sam zmiele z żyta i drugie całkiem z innej beczki czy można dodawać jagody goi do chleba i czy jest jakiś przepis
Bardzo mi miło, dzięki za komentarz 🙂
Może Pan zmieszać mąkę typ 720 z własnoręcznie zmielonym żytem, ale to zależy jak mocno je Pan zmieli, bo właśnie od tego zależy typ mąki.
Jeśli będą w niej otręby to proponowałabym wzorować się na proporcjach z przepisu na razowiec https://smakowitychleb.pl/razowiec-na-zakwasie/, bo ta receptura powstała z myślą o jasnej mące żytniej.
Jagody goji może Pan dodawać do wypieków, myślę, że ok. 50 g na bochenek 🙂