Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy posiekane zioła, sól, zakwas i pokrojone drobno śliwki.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników. Po ok. 2 minutach przekładamy ciasto do przygotowanej formy.
przygotowanie formy
1 min
przygotowanie formy
3. Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy oliwą/olejem i posypujemy bułką tartą.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
4. Przekładamy do środka ciasto, zwilżamy dłonie wodą i wyrównujemy wierzch. Dekorujemy ciasto listkami rozmarynu i przykrywamy na 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy chleb przez 40 minut.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Kamila 24 grudnia 2016 o 15:29
    Ocena:

    Chleb z tego przepisu pieke juz chyba 5 raz i za każdym jest wspaniały 🙂 teraz właśnie rosną dwa – jeden ze sliwka, a drugi z zurawina, zagoszcza na naszym swiatecznym stole.
    Wesołych i rodzinnych Świąt wszystkim

  • Majka 7 grudnia 2016 o 08:34

    Cudowny chleb 🙂 Tak pyszny, że znika w błyskawicznym tempie 🙂

  • Mariusz 28 grudnia 2015 o 19:14
    Ocena:

    Chleb genialny tylko trochę dłużej mi rośnie niż w przepisie może dla tego że zakwas zrobiłem dwa tygodnie temu Pań strona jest rewelacyjne dla takich jak ja początkujących piekarzy domowych teraz mam pytanie a dokładnie dwa czy można zmieszać mąkę 720 z mąka która sobie sam zmiele z żyta i drugie całkiem z innej beczki czy można dodawać jagody goi do chleba i czy jest jakiś przepis

    • Tosia 3 stycznia 2016 o 12:05

      Bardzo mi miło, dzięki za komentarz 🙂
      Może Pan zmieszać mąkę typ 720 z własnoręcznie zmielonym żytem, ale to zależy jak mocno je Pan zmieli, bo właśnie od tego zależy typ mąki.
      Jeśli będą w niej otręby to proponowałabym wzorować się na proporcjach z przepisu na razowiec https://smakowitychleb.pl/razowiec-na-zakwasie/, bo ta receptura powstała z myślą o jasnej mące żytniej.
      Jagody goji może Pan dodawać do wypieków, myślę, że ok. 50 g na bochenek 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej