Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. W większej misce mieszamy łyżką 300 g mąki żytniej, płatki owsiane, sól, drożdże suszone instant oraz letnią wodę. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na około 8 godzin w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Przed przystąpieniem do dalszych czynności zaczyn powinien być napowietrzony i puszysty.
pierwsze wyrastanie
480 min
pierwsze wyrastanie
2. Do wyrośniętego zaczynu na nocny chleb żytni dodajemy pestki dyni oraz resztę mąki żytniej. Ponownie mieszamy łyżką tak, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Ciasto będzie dosyć gęste i klejące.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Przygotowane ciasto na nocny chleb żytni przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o długości ok 22-24 cm. Wyrównujemy wierzch zwilżoną dłonią i posypujemy mąką żytnią oraz pestkami dyni wg uznania. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 2 godziny lub do chwili, gdy ciasto wypełni foremkę, a na powierzchni pojawią się pierwsze dziurki.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 30-40 minut. Upieczony bochenek nocnego chleba żytniego wyjmujemy z foremki i studzimy przed pokrojeniem.
Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej