Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Pora siekamy, jabłko obieramy i kroimy w kostkę, składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy ziarna słonecznika i podsmażamy na małym ogniu przez 4 minuty. Krótko studzimy.
przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zakwas oraz przygotowane wcześniej składniki.
wyrabianie
1 min
wyrabianie
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez niecałą minutę, czyli jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
4. Formę keksówkę (12x30 cm) smarujemy olejem i posypujemy kaszą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy mokra od wody łyżką. Przykrywamy formę i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto możemy dodatkowo skropić olejem i posypać przyszły chleb kaszą lub ziarnami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie ustawiamy 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Zuza 8 lutego 2020 o 19:18

    Witam,
    Czy można ten chleb zostawić do wyrośnięcia na całą noc?

    • Tosia 10 lutego 2020 o 21:50

      Można, ale żeby nie był przerośnięty to proponuję w lodówce.
      To spowolni proces wyrastania. Rano doprowadzamy do temperatury pokojowej i hop do pieca.

  • Ela 18 marca 2017 o 17:18

    Czy chleb bardzo mocno wyrasta ? Stoi już 4, 5 h i słabo poszedł do góry. Robie jednocześnie 100% zytni na tym samym zakwasie i tamten pięknie wyrósł. Nie wiem czy mam go jeszcze trzymać do wyrośnięcia ?

    • Tosia 19 marca 2017 o 04:35

      A zakwas był aktywny w obu chlebach? W takim razie potrzymałabym jeszcze chwilę dłużej. Chleb z dodatkami może dłużej rosnąć. A może forma źle dopasowana i za duża?

      • Ela 31 marca 2017 o 21:12

        Ten sam zakwas w obu chlebach. Potrzymałam dłużej ale i tak nie wyrósł za dużo. Ogólnie chleby z dadatkami mniej mi wyrastają

  • marika 19 marca 2016 o 06:33

    Smakował bardzo dobrze. Dzięki! 🙂

  • andrzej 15 marca 2016 o 21:55

    a ja mam takie pytanko gdybym robil chleb dwa razy wiekszy czy bede musial go dwa razy dluzej piec

    • Tosia 16 marca 2016 o 20:44

      Wszystko zależy od tego w jakiej formie pieczemy, bo jeśli rozłożymy ciasto na dwie klasyczne keksówki i będą się piekły obok siebie to w takim samym czasie. W długiej formie rzeczywiście raczej dwa razy dłużej, chociaż może odrobinę szybciej, trzeba by kontrolować na bieżąco i wbijać patyczek, aby sprawdzić czy chleb się dopiekł 🙂

  • marika 13 marca 2016 o 14:57

    Ja też bardziej lubię żytnie ( nie tylko dlatego, że mniej czasochłonne:-) ) . Teraz rośnie ten żytni z porem i jabłkiem. Na pewno będzie pycha! Serdecznie dziękuję i pozdrawiam!:-)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej