Przepis

wyrabianie
2 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i jogurt. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto jedynie do połączenia składników.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę (10x24cm) smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Ciasto przekładamy do środka (dłonią zwilżoną dłonią), wierzch wyrównujemy i dekorujemy płatkami, siemieniem lnianym i oregano. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Po tym czasie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach.

Ocena czytelników: 2.33 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • ZawiedzonyPiekarz 13 listopada 2024 o 07:47
    Ocena:

    Dzień dobry niestety chleb wyrósł ale był surowy po upieczeniu w środku, nawet po tym jak wrzuciłem go na dodatkowe 10 min do piekarnika to nadal był surowy

    • Małgosia 13 listopada 2024 o 08:09

      Etap pieczenia zawsze trzeba dostosować do posiadanego sprzętu. Jeśli chleb wyrósł, a nie przerósł, to pieczemy jak podano w przepisie LUB do momentu osiągnięcia optymalnego stopnia wypieczenia i przed wyjęciem chleba z pieca upewniamy się, że jest upieczony.

  • Dawid 17 sierpnia 2024 o 14:03

    Jak zrobić zakwas na chleb żytni

  • Anna 5 maja 2020 o 13:01

    Dzień dobry,
    Czy można jogurt zastąpić kefirem?

  • Marta 15 lipca 2019 o 21:56

    Mój wyszedł wyśmienicie, natomiast zaryzykowałam i zmniejszyłam 2 etap pieczenia do 200 st. chlebek wilgotny i smaczny! Oczywiście urozmaiciłam o pestki dyni 🙂 To nie pierwszy chleb z tej strony i jestem zachwycona przepisami 🙂 Pozdrawiam.

  • Aga 31 maja 2019 o 21:07

    Łyżeczka drożdży instant to ile gram ? Żeby wiedzieć jak przeliczyć drożdże instant do świeżych to gramy by się przydały a nie „łyżeczki „. Łyżeczka łyżeczce nie równa . Wiem ze 7 g drożdży instant to 15 g drożdży świeżych ale w przypadku gramatury łyżeczka to już nie mam pojęcia jak to przeliczać

    • Tosia 11 czerwca 2019 o 10:23

      Powiedzmy, że to 2 g.
      Zazwyczaj jak piekę chleby z 0,5 kg mąki to jednak nie daje mniej świeżych drożdży niż 8 g.

    • Natalia 6 listopada 2020 o 18:14

      Ważyłam kiedyś – jedna łyżeczka drożdży suchych to ok 3 gramów. Możesz przyjąć, że 7-gramowa paczuszka drożdży to 3 łyżeczki od herbaty 🙂

  • zofia 24 stycznia 2018 o 18:23

    mam pytanie czy mozna piec chleb z maki 2000lub1850 czy trzeba mieszać z nizszą i w jakich proporcjach Piekę w automacie . wychodzą swietne ale mieszam . chce cos wiedzieć więcej Pozdrawiam

    • Tosia 25 stycznia 2018 o 17:10

      Za mało informacji by Pani pomóc, mowa o mące razowej pszennej czy żytniej? Żytnia razowa nie nadaje się do drożdżowych wypieków, tym bardziej w automacie. Pszenna razowa da radę, ale potrzeba dużo płynu, bo chleby w automacie wychodzą suche, a w wersji razowej pewnie jeszcze zbite, zatem zalecałabym jednak mieszanie.

  • wiola.m 15 września 2017 o 17:28

    Witam korzystam z Pani przepisów na chleb ale jest bardzo mało na maszynę a ja tylko tak piekę proszę więcej dawać przepisy na chleb z maszyny. A szczególnie na ciemne z ziarnem dziekuje

  • Tomek 10 sierpnia 2017 o 09:20
    Ocena:

    Już na początku miałem wątpliwości. Po co ten jogurt? Do lepszego spulchnienia czy też do imitacji smaku zakwasu? Jeśli do tego drugiego to myślę, że łyżeczka octu byłaby lepsza. Sam to stosuję do swoich chlebków pieczonych na drożdżach. Co prawda, ja używam mieszanki 4 mąk – pszennej razowej i pełnoziarnistej oraz tych samych rodzajów mąki żytniej.

    Ten chleb piekłem pierwszy raz więc mimo wątpliwości trzymałem ściśle przepisu. Jogurt nie był wyjęty bezpośrednio z lodówki tylko dałem jakieś 20-30 minut na złapanie wyższej temperatury. Wymieszałem mąkę, drożdże instant (paczka 8 g.) i sól. Dodałem jogurt i letnią wodę ściśle według wskazanych gramatur. i objętości. Wymieszałem wszystko łyżką aż do połączenia składników i przełożyłem do keksówki wyłożonej pergaminem. Przykryłem lnianą ściereczką i zostawiłem na 2 godziny. Ciasto książkowo powiększyło dwukrotnie swoją objętość. Włożyłem do nagrzanego na 220 st. piekarnika (bez termoobiegu). Po 20 min zmniejszyłem temperaturę do 180 i piekłem drugie 20 min. Po wyjęciu, tak jak przy swoich dotychczasowych wypiekach próbowałem ściągać papier i tu natrafiłem na duże problemy. W końcu jakoś sobie poradziłem choć w dwóch miejscach odeszła mi trochę skórka.

    Niestety chleb tylko wyglądał dobrze. Pozostawiłem go na całą noc do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce (niczym nie przykrywałem). Rano po przekrojeniu środek niestety okazał się niedopieczony, mokry i kleisty choć sam miąższ wyglądał prawie dobrze. Zastanawiam się czy obniżenie temperatury do 180 st. jest dobrym pomysłem. Swój dotychczasowy chleb piekłem najpierw 30 min w 250 st. potem obniżałem do 200 str. na jakieś 20 min. (przed włożeniem do piekarnika zwilżałem wierzch ciasta wodą). W przypadku tego chleba wyżerkę miały tylko ptaki. Mam nadzieję, że im nie zaszkodzi.

    • Tomek 11 sierpnia 2017 o 08:26

      Ups, muszę dodać poprawkę – swoje dotychczasowe chleby pszenno – żytnie zaczynałem piec w 220 st., a nie w 250, potem zmniejszałem do 200 st.

    • Tosia 11 sierpnia 2017 o 09:38

      Jogurt jest tu zarówno do spulchnienia, imitacji kwaśnego posmaczku, jak i dodania wypiekowi delikatności. Chleby z samej mąki żytniej pieczone na drożdżach nie są łatwe. Wiadomo też nie od dziś, że piekarnik piekarnikowi nie jest równy, być może to 180 stopni faktycznie zaszkodziło bochenkowi, u mnie ładnie się upiekło. Chleby pszenno-żytnie lub inne mieszanki to już zupełnie inna historia. Temperatura 250 stopni to zdecydowanie za dużo, ale patent 220 stopni, a potem 200 stopni jest jak najbardziej ok, też tak często piekę przeróżne bochenki. Szkoda, że się nie udał!

      • Barbara 19 maja 2019 o 21:28
        Ocena:

        Właśnie dzisiaj piekłam ten chlebek ściśle według przepisu i wyszedł wyśmienity !!!!!! Pyszota 🙂 i wygląda tak samo jak Pani tylko my nie dodaliśmy płatków ale za to posmarowalismy gorącą skórkę odrobiną masła co nadało pięknego koloru i zapachu .dziękujemy za przepis .

  • Gosia 1 grudnia 2016 o 14:23

    Dziękuję za odpowiedź. W pierwszej wersji jogurt był z lodówki , w drugiej – już nie …wiec chyba nie jogurt. Chleb na zakwasie niestety nie jest moim ulubionym – źle się po nim czuję.
    Chętnie spróbuję tego łatwiejszego przepisu, który Pani podała!
    Albo wrócimy do chleba ziemniaczanego, który zawsze się udaje! https://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-chleb-bezglutenowy/ 😉
    Dziękuję ślicznie.

  • Gosia 30 listopada 2016 o 20:07

    Niestety , 2 próby i obie zakończone fiaskiem. Chleb ma zakalec. 🙁 Nie wiemy co robimy źle. Wszystko zgodnie z przepisem : odpowiednia mąka, jogurt , suszone droższe, letnia woda, sól … i zakalec

    Jakiś pomysł co jest tego powodem ?

    • Tosia 1 grudnia 2016 o 10:11

      Pisałam nawet we wstępie, że mąka żytnia została stworzona do wypieków na zakwasie i w drożdżowej wersji nie jest to łatwy chleb. Być może dodaje Pani zimny jogurt i to wpływa na zakalcowatość lub ciasto wyrabiane jest za długo.
      Proponuję zaprzyjaźnić się z zakwasem 🙂
      Mogę jeszcze ewentualnie zaproponować inny chleb żytni drożdżowy, mniej skomplikowany, bo jedynie mąka, drożdże, sól, woda – https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni/

    • Teresa 2 czerwca 2017 o 23:09

      Nie da się upiec chlebz żytniego na drożdżach!!! Zawsze będzie zakalec lub bardzo zbity i kleisty!!! Zresztą na zdjęciu Pani chlebek szału nie robi i widać zakalec…

      • Tosia 3 czerwca 2017 o 12:22

        To nie jest prawda, oczywiście, że da się upiec na mące żytniej jasnej chleb na drożdżach. Zdjęcie jest słabe jakościowo, a przepis stary, są na blogu nowsze receptury na drożdżowe żytnie chleby i tam widać po nich, że niczego im nie brakuje. Oczywiście mąka żytnia lepiej sobie radzi z zakwasem, ale to nie znaczy, że na drożdżach się nie da.

  • Ramona 30 listopada 2016 o 12:21

    Witam,
    czy chlebek można upiec z mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000?

    • Tosia 30 listopada 2016 o 16:43

      Mąka żytnia jasna średnio współpracuje z drożdżami, z pełnoziarnistą będzie jeszcze więcej problemów i na pewno potrzeba więcej wody, wyjść wyjdzie, ale raczej będzie gniotowaty niestety 🙁 To mąka do zakwasu i chleba na zakwasie.

  • Genowefa 29 listopada 2016 o 19:50

    Bardzo dziękuję za odpowiedź !?

  • Genowefa 29 listopada 2016 o 16:33

    W przepisie powyżej są suszone!!!!! Więc które są właściwe ???

  • Genowefa 29 listopada 2016 o 16:30

    Jakie mają być drożdże ? Suszone czy świerze ???

  • Anka 20 października 2016 o 14:06

    Nie, odłamałam małą cześć kostki 🙂 Tak mniej więcej 10 % kostki 🙂

  • Anka 15 października 2016 o 21:22

    Chleb w smaku bardzo dobry ale upiekł się z zakalcem i góra oddzieliła się się od reszty co w konsekwencji spowodowało dziurę, która ukazała się po rozkrojeniu chleba.
    Co jest przyczyną zakalca dziury w chlebie ?

    • Tosia 20 października 2016 o 09:28

      Zazwyczaj tak się dzieje jak się daje za dużo drożdży, ile zatem Pani ich dała i były świeże czy suszone? 🙂

      • Anka 20 października 2016 o 11:59

        Drożdże były świeże i dałam ich ok. 10-12 gram

        • Tosia 20 października 2016 o 12:55

          A może się Pani pomyliła i zamiast dać 1/10 kostki, czyli 10 g, dała Pani całą kostkę, czyli 100 g?
          Przepraszam, że pytam, ale to się często zdarza wśród początkujących, a z całej kostki drożdży na taką ilość ciasta właśnie taki powstałby efekt 🙂

  • GOOR 5 sierpnia 2016 o 08:11

    Czy ten przepis sprawdzi się w maszynce do pieczenia chleba?

    • Tosia 5 sierpnia 2016 o 08:48

      Można spróbować, trzeba tylko ustawienia automatu dopasować do wagi bochenka, program raczej klasyczny 🙂

  • malgosia 4 sierpnia 2016 o 17:13

    Ja gdy nie mam zakwasu dodaję żurek z butelki .

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej