Upieczenie pysznego chleba drożdżowego z mąki żytniej jest możliwe! Dodanie do ciasta np. jogurtu, kefiru lub serka wiejskiego. sprawia, że chleb smakuje prawie jak ten na zakwasie. Spróbujcie koniecznie!
Upieczenie pysznego chleba drożdżowego z mąki żytniej jest możliwe! Dodanie do ciasta np. jogurtu, kefiru lub serka wiejskiego. sprawia, że chleb smakuje prawie jak ten na zakwasie. Spróbujcie koniecznie!
sól 1,5 łyżeczki
drożdże suszone instant 3 łyżeczki
mąka żytnia jasna typ 720 500 g
letnia woda 300 ml
jogurt naturalny 150 g
Wierzch: płatki owsiane, siemię lniane, suszone oregano 1 łyżka
2 godz. 40 min.
Czas całkowity
2 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i jogurt. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto jedynie do połączenia składników.
2. Formę keksówkę (10x24cm) smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Ciasto przekładamy do środka (dłonią zwilżoną dłonią), wierzch wyrównujemy i dekorujemy płatkami, siemieniem lnianym i oregano. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
3. Po tym czasie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach.
Dzień dobry niestety chleb wyrósł ale był surowy po upieczeniu w środku, nawet po tym jak wrzuciłem go na dodatkowe 10 min do piekarnika to nadal był surowy
Etap pieczenia zawsze trzeba dostosować do posiadanego sprzętu. Jeśli chleb wyrósł, a nie przerósł, to pieczemy jak podano w przepisie LUB do momentu osiągnięcia optymalnego stopnia wypieczenia i przed wyjęciem chleba z pieca upewniamy się, że jest upieczony.
Jak zrobić zakwas na chleb żytni
Tu mamy poradnik https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Dzień dobry,
Czy można jogurt zastąpić kefirem?
Mój wyszedł wyśmienicie, natomiast zaryzykowałam i zmniejszyłam 2 etap pieczenia do 200 st. chlebek wilgotny i smaczny! Oczywiście urozmaiciłam o pestki dyni 🙂 To nie pierwszy chleb z tej strony i jestem zachwycona przepisami 🙂 Pozdrawiam.
Łyżeczka drożdży instant to ile gram ? Żeby wiedzieć jak przeliczyć drożdże instant do świeżych to gramy by się przydały a nie „łyżeczki „. Łyżeczka łyżeczce nie równa . Wiem ze 7 g drożdży instant to 15 g drożdży świeżych ale w przypadku gramatury łyżeczka to już nie mam pojęcia jak to przeliczać
Powiedzmy, że to 2 g.
Zazwyczaj jak piekę chleby z 0,5 kg mąki to jednak nie daje mniej świeżych drożdży niż 8 g.
Ważyłam kiedyś – jedna łyżeczka drożdży suchych to ok 3 gramów. Możesz przyjąć, że 7-gramowa paczuszka drożdży to 3 łyżeczki od herbaty 🙂
mam pytanie czy mozna piec chleb z maki 2000lub1850 czy trzeba mieszać z nizszą i w jakich proporcjach Piekę w automacie . wychodzą swietne ale mieszam . chce cos wiedzieć więcej Pozdrawiam
Za mało informacji by Pani pomóc, mowa o mące razowej pszennej czy żytniej? Żytnia razowa nie nadaje się do drożdżowych wypieków, tym bardziej w automacie. Pszenna razowa da radę, ale potrzeba dużo płynu, bo chleby w automacie wychodzą suche, a w wersji razowej pewnie jeszcze zbite, zatem zalecałabym jednak mieszanie.
Witam korzystam z Pani przepisów na chleb ale jest bardzo mało na maszynę a ja tylko tak piekę proszę więcej dawać przepisy na chleb z maszyny. A szczególnie na ciemne z ziarnem dziekuje
Już na początku miałem wątpliwości. Po co ten jogurt? Do lepszego spulchnienia czy też do imitacji smaku zakwasu? Jeśli do tego drugiego to myślę, że łyżeczka octu byłaby lepsza. Sam to stosuję do swoich chlebków pieczonych na drożdżach. Co prawda, ja używam mieszanki 4 mąk – pszennej razowej i pełnoziarnistej oraz tych samych rodzajów mąki żytniej.
Ten chleb piekłem pierwszy raz więc mimo wątpliwości trzymałem ściśle przepisu. Jogurt nie był wyjęty bezpośrednio z lodówki tylko dałem jakieś 20-30 minut na złapanie wyższej temperatury. Wymieszałem mąkę, drożdże instant (paczka 8 g.) i sól. Dodałem jogurt i letnią wodę ściśle według wskazanych gramatur. i objętości. Wymieszałem wszystko łyżką aż do połączenia składników i przełożyłem do keksówki wyłożonej pergaminem. Przykryłem lnianą ściereczką i zostawiłem na 2 godziny. Ciasto książkowo powiększyło dwukrotnie swoją objętość. Włożyłem do nagrzanego na 220 st. piekarnika (bez termoobiegu). Po 20 min zmniejszyłem temperaturę do 180 i piekłem drugie 20 min. Po wyjęciu, tak jak przy swoich dotychczasowych wypiekach próbowałem ściągać papier i tu natrafiłem na duże problemy. W końcu jakoś sobie poradziłem choć w dwóch miejscach odeszła mi trochę skórka.
Niestety chleb tylko wyglądał dobrze. Pozostawiłem go na całą noc do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce (niczym nie przykrywałem). Rano po przekrojeniu środek niestety okazał się niedopieczony, mokry i kleisty choć sam miąższ wyglądał prawie dobrze. Zastanawiam się czy obniżenie temperatury do 180 st. jest dobrym pomysłem. Swój dotychczasowy chleb piekłem najpierw 30 min w 250 st. potem obniżałem do 200 str. na jakieś 20 min. (przed włożeniem do piekarnika zwilżałem wierzch ciasta wodą). W przypadku tego chleba wyżerkę miały tylko ptaki. Mam nadzieję, że im nie zaszkodzi.
Ups, muszę dodać poprawkę – swoje dotychczasowe chleby pszenno – żytnie zaczynałem piec w 220 st., a nie w 250, potem zmniejszałem do 200 st.
Jogurt jest tu zarówno do spulchnienia, imitacji kwaśnego posmaczku, jak i dodania wypiekowi delikatności. Chleby z samej mąki żytniej pieczone na drożdżach nie są łatwe. Wiadomo też nie od dziś, że piekarnik piekarnikowi nie jest równy, być może to 180 stopni faktycznie zaszkodziło bochenkowi, u mnie ładnie się upiekło. Chleby pszenno-żytnie lub inne mieszanki to już zupełnie inna historia. Temperatura 250 stopni to zdecydowanie za dużo, ale patent 220 stopni, a potem 200 stopni jest jak najbardziej ok, też tak często piekę przeróżne bochenki. Szkoda, że się nie udał!
Właśnie dzisiaj piekłam ten chlebek ściśle według przepisu i wyszedł wyśmienity !!!!!! Pyszota 🙂 i wygląda tak samo jak Pani tylko my nie dodaliśmy płatków ale za to posmarowalismy gorącą skórkę odrobiną masła co nadało pięknego koloru i zapachu .dziękujemy za przepis .
Super!
Będziemy próbować dalej nasze pieczenie z Pani przepisów 🙂 na pewno jeszcze się odezwiemy :)))
Dziękuję za odpowiedź. W pierwszej wersji jogurt był z lodówki , w drugiej – już nie …wiec chyba nie jogurt. Chleb na zakwasie niestety nie jest moim ulubionym – źle się po nim czuję.
Chętnie spróbuję tego łatwiejszego przepisu, który Pani podała!
Albo wrócimy do chleba ziemniaczanego, który zawsze się udaje! https://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-chleb-bezglutenowy/ 😉
Dziękuję ślicznie.
Niestety , 2 próby i obie zakończone fiaskiem. Chleb ma zakalec. 🙁 Nie wiemy co robimy źle. Wszystko zgodnie z przepisem : odpowiednia mąka, jogurt , suszone droższe, letnia woda, sól … i zakalec
Jakiś pomysł co jest tego powodem ?
Pisałam nawet we wstępie, że mąka żytnia została stworzona do wypieków na zakwasie i w drożdżowej wersji nie jest to łatwy chleb. Być może dodaje Pani zimny jogurt i to wpływa na zakalcowatość lub ciasto wyrabiane jest za długo.
Proponuję zaprzyjaźnić się z zakwasem 🙂
Mogę jeszcze ewentualnie zaproponować inny chleb żytni drożdżowy, mniej skomplikowany, bo jedynie mąka, drożdże, sól, woda – https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni/
Nie da się upiec chlebz żytniego na drożdżach!!! Zawsze będzie zakalec lub bardzo zbity i kleisty!!! Zresztą na zdjęciu Pani chlebek szału nie robi i widać zakalec…
To nie jest prawda, oczywiście, że da się upiec na mące żytniej jasnej chleb na drożdżach. Zdjęcie jest słabe jakościowo, a przepis stary, są na blogu nowsze receptury na drożdżowe żytnie chleby i tam widać po nich, że niczego im nie brakuje. Oczywiście mąka żytnia lepiej sobie radzi z zakwasem, ale to nie znaczy, że na drożdżach się nie da.
Witam,
czy chlebek można upiec z mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000?
Mąka żytnia jasna średnio współpracuje z drożdżami, z pełnoziarnistą będzie jeszcze więcej problemów i na pewno potrzeba więcej wody, wyjść wyjdzie, ale raczej będzie gniotowaty niestety 🙁 To mąka do zakwasu i chleba na zakwasie.
Bardzo dziękuję za odpowiedź !?
W przepisie powyżej są suszone!!!!! Więc które są właściwe ???
Nie rozumiem skąd to pytanie 🙂 W przepisie podane są drożdże suszone instant 🙂
Ale można je jak w każdym innym przepisie zamienić na świeże. Tutaj wskazówka jak to zrobić: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
Jakie mają być drożdże ? Suszone czy świerze ???
Nie, odłamałam małą cześć kostki 🙂 Tak mniej więcej 10 % kostki 🙂
Chleb w smaku bardzo dobry ale upiekł się z zakalcem i góra oddzieliła się się od reszty co w konsekwencji spowodowało dziurę, która ukazała się po rozkrojeniu chleba.
Co jest przyczyną zakalca dziury w chlebie ?
Zazwyczaj tak się dzieje jak się daje za dużo drożdży, ile zatem Pani ich dała i były świeże czy suszone? 🙂
Drożdże były świeże i dałam ich ok. 10-12 gram
A może się Pani pomyliła i zamiast dać 1/10 kostki, czyli 10 g, dała Pani całą kostkę, czyli 100 g?
Przepraszam, że pytam, ale to się często zdarza wśród początkujących, a z całej kostki drożdży na taką ilość ciasta właśnie taki powstałby efekt 🙂
Czy ten przepis sprawdzi się w maszynce do pieczenia chleba?
Można spróbować, trzeba tylko ustawienia automatu dopasować do wagi bochenka, program raczej klasyczny 🙂
Ja gdy nie mam zakwasu dodaję żurek z butelki .