Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników

1. Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy siemię lniane i suszoną żurawinę. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy, zostawiamy na kilka minut.

wyrabianie ciasta
3 min
wyrabianie ciasta

2. Wsypujemy mąki do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, słonecznik, pestki dyni, mak i namoczone płatki. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 3 minuty.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

3. Plastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.

drugie wyrastanie
140 min
drugie wyrastanie

4. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.

pieczenie
25 min
pieczenie

5. Wyrośnięte bułeczki nacinamy z wierzchu i smarujemy białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.

Smakowita z ziarnami
Smakowita z ziarnami
Smakowita z ziarnami to produkt roślinny, doskonały dla każdego – również dla osób na diecie wege. Prosto z ziaren z pełnią smaku!
Więcej o tym wariancie
Nasiona lnu
Nasiona lnu
Maleńkie, złote lub brązowe nasiona lnu charakteryzują się delikatnym orzechowo-gorzkawym smakiem. Siemię lniane można spożywać w całości lub w postaci zmielonej. Nasiona lnu doskonale wzbogacają wypieki …
Dowiedz się więcej