Wiosna, wiosna, wiosna, ach to Ty!
Wiosnę postanowiłam powitać chlebem i solą. A konkretnie chlebem na zakwasie z twarogiem i szczypiorkiem, inspirując się wiosennym twarożkiem. Co my tam mamy?
Przepis na wiosenny chleb na zakwasie to aktywny zakwas żytni, dwa rodzaje mąki – pszenna i orkiszowa pełnoziarnista oraz dodatki. Taki chleb przygotujesz w domu, napełniając go zapachem domowego pieczywa.
Oczywiście potrzebny jest zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możemy zacząć przygotowania do pieczenia! Przeczytaj przepis na wiosenny chleb na zakwasie żytnim i przygotuj składniki.