Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę orkiszową pełnoziarnistą, dodajemy aktywny zakwas żytni, twaróg, posiekany szczypiorek, sól. Powoli wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto, aż osiągnie formę elastycznej i gładkiej kuli.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto na wiosenny chleb na zakwasie zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 - 2,5h w ciepłym miejscu - temperatura kuchenna, pokojowa jak zawsze.
składanie
10 min
składanie
3. W czasie wyrastania składamy ciasto jak kopertę raz lub dwa razy. Chodzi o to, że ciasto w misce po wyrobieniu chwyta się z boku i rozciąga każdą krawędź do środka i zakłada się mniej więcej jak kopertę. To służy dobremu rozwinięciu siatki glutenowej, by ta mogła utrzymać później uformowany bochenek.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto na wiosenny chleb na zakwasie przekładamy na blat i formujemy bochenek o dowolnym kształcie. Przekładamy do oprószonego mąką koszyka do wyrastania, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 - 2,5 h w ciepłe miejsce - temperatura kuchenna, pokojowa.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temperatury 250 stopni. Na dno piekarnika wstawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą do utrzymania odpowiedniej wilgotności. Koszyk do wyrastania odwracamy dnem do góry, przerzucamy chleb na blachę. Pieczemy przez 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół, chleb pieczemy przez 30 minut. Upieczony wiosenny chleb na zakwasie studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Iwonka 29 lutego 2024 o 17:55
    Ocena:

    Dziś piekłam chlebek. Pyszny. Przepis czytelny. Na pewno będę korzystała z Waszych przepisów. Pozdrawiam.

  • Iwona 21 kwietnia 2023 o 11:55
    Ocena:

    Piekę chlebki żytnie na zakwasie tylko w keksówkach i wychodzą super.

  • Paulina 4 maja 2020 o 14:41
    Ocena:

    Cześć! Chlebek pyszny, jednak ciasto wyszło mi bardzo rzadkie, choć dałam 300ml wody zamiast 350; żałuję, że drugiego wyrastania nie zrobiłam w keksówce, miałby ładny kształt, a tak wyszedł taki rozlany. Następnym razem dam mniej wody. Jednak smak świetny, moje dziecko właśnie zajada na dworze czwartą pajdę z masłem:-)

  • Joanna 22 marca 2020 o 14:51

    Rozumiem, że chleb pieczemy w termoobiegu?

  • malwina 22 marca 2019 o 10:32

    nie rozumiem: na czym rosnie ten chleb? W skladnikach figuruje zakwas ale w przygotowaniu juz nie…

    • x 28 kwietnia 2019 o 08:42

      Chleb rośnie na miłości, sile przyjaźni i marzeniach. Jedyną rolą zakwasu jest przyjemny zapach w kuchni

  • Justyna 22 marca 2019 o 09:10

    Chlebek wygląda zachęcająco! Czy można go upiec w keksowce?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej