Wiosna, wiosna, wiosna, ach to Ty!
Wiosnę postanowiłam powitać chlebem i solą. A konkretnie chlebem na zakwasie z twarogiem i szczypiorkiem, inspirując się wiosennym twarożkiem. Co my tam mamy?
Przepis na wiosenny chleb na zakwasie to aktywny zakwas żytni, dwa rodzaje mąki – pszenna i orkiszowa pełnoziarnista oraz dodatki. Taki chleb przygotujesz w domu, napełniając go zapachem domowego pieczywa.
Oczywiście potrzebny jest zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możemy zacząć przygotowania do pieczenia! Przeczytaj przepis na wiosenny chleb na zakwasie żytnim i przygotuj składniki.
Dziś piekłam chlebek. Pyszny. Przepis czytelny. Na pewno będę korzystała z Waszych przepisów. Pozdrawiam.
Bardzo nam miło 🙂
Polecam też ten https://smakowitychleb.pl/chleb-ogrodnika-zakwasie/
no i oczywiście wszystkie inne 🙂
Piekę chlebki żytnie na zakwasie tylko w keksówkach i wychodzą super.
Z samej mąki żytniej to głównie w keksówkach, ale to w ogóle nie odbiera im ani smaku ani uroku 🙂
Cześć! Chlebek pyszny, jednak ciasto wyszło mi bardzo rzadkie, choć dałam 300ml wody zamiast 350; żałuję, że drugiego wyrastania nie zrobiłam w keksówce, miałby ładny kształt, a tak wyszedł taki rozlany. Następnym razem dam mniej wody. Jednak smak świetny, moje dziecko właśnie zajada na dworze czwartą pajdę z masłem:-)
Rozumiem, że chleb pieczemy w termoobiegu?
Chleb pieczemy góra-dół, jeśli termoobieg to jest to zaznaczone w przepisie.
nie rozumiem: na czym rosnie ten chleb? W skladnikach figuruje zakwas ale w przygotowaniu juz nie…
Chleb rośnie na miłości, sile przyjaźni i marzeniach. Jedyną rolą zakwasu jest przyjemny zapach w kuchni
Chlebek wygląda zachęcająco! Czy można go upiec w keksowce?
Dołączam się do pytania 🙂