Ahh, nareszcie czas na truskawki! Jem na śniadanie, obiad i kolację, a nawet przemycam do chrupiących wypieków. Ciasto z truskawkami, chlebek z truskawkami, a i sałatka – wszędzie dodaję te pyszne letnie owoce. Wczoraj przygotowałam spontanicznie ciasto drożdżowe, podobne do tego na chałkę i postanowiłam, że uformuję z niego wieniec. Oczywiście w farszu znalazły się truskawki. Wyszło smakowicie 🙂
Drożdże są ważnym składnikiem ciasta z truskawkami. Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenia zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Jeśli w swojej kuchenne szufladzie macie drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Właśnie się piecze. 🙂 Ciasto ma fajną konsystencję. Zdecydowanie miałam problem z zapleceniem w wieniec.Truskawki wypadały. Nie chciały się trzymać obglutanego masłem ciasta. Problem z uformowaniem wieńca zniechęca do ponownego wypieku. Chyba że jest jakiś sposób a ja odczytałam go z przepisu :(. Na pewno fajne proporcje ciasta drożdżowego można użyć do rogalików lub drożdżówek.
Rewelacja! Właśnie konsumuję, niezbyt słodki taki w sam raz. Zamiast Wanilii użyłam ekstraktu waniliowego i miałam problem ze splecenie (nie przeczytałam ze zrozumieniem).
Myślę że śliwkami też by był super. A i ciasto wyrabiałam mikserem. Polecam!