Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zalewamy 2-3 łyżkami letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na ok. 3 minuty, aż drożdże zaczną pracować. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, cukier, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
3 min
przygotowywanie farszu
3. Miękkie masło łączymy z cukrem. Laskę wanilii przecinamy wanilie i wydrążamy nasionka, dodajemy do masy i ucieramy do połączenia składników. Truskawki kroimy w ćwiartki mieszamy z mąką ziemniaczaną.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Smarujemy je z wierzchu masłem, pozostawiając boki czyste. Posypujemy wzdłuż jednego boku pokrojonymi w cząstki truskawkami.
formowanie
3 min
formowanie
5. Ciasto zwijamy od dłuższego boku jak roladę i przecinamy na środku na pół. Pozostawiamy jeden nieprzecięty koniec.
formowanie
1 min
formowanie
6. Zaplatamy z dwóch boków ciasta warkocz. Łączymy ze sobą końce tworząc okrągły wieniec.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
7. Wieniec przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
8. Wieniec smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Ocena czytelników: 4 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Justyna 12 czerwca 2017 o 18:53
    Ocena:

    Właśnie się piecze. 🙂 Ciasto ma fajną konsystencję. Zdecydowanie miałam problem z zapleceniem w wieniec.Truskawki wypadały. Nie chciały się trzymać obglutanego masłem ciasta. Problem z uformowaniem wieńca zniechęca do ponownego wypieku. Chyba że jest jakiś sposób a ja odczytałam go z przepisu :(. Na pewno fajne proporcje ciasta drożdżowego można użyć do rogalików lub drożdżówek.

  • Renata 10 czerwca 2017 o 23:21
    Ocena:

    Rewelacja! Właśnie konsumuję, niezbyt słodki taki w sam raz. Zamiast Wanilii użyłam ekstraktu waniliowego i miałam problem ze splecenie (nie przeczytałam ze zrozumieniem).
    Myślę że śliwkami też by był super. A i ciasto wyrabiałam mikserem. Polecam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej