Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i syrop lub wodę różaną. W rondelku topimy masło, studzimy. W drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Na przemian zaczynamy wlewać masło i mleko, wyrabiając przy tym ciasto mikserem. Po kilku minutach powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
wyrastanie
50 min
wyrastanie
2. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 50 minut.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej z nich rolujemy wałeczek, z którego formujemy bułeczkę w kształcie serca (łącząc na dole dwa końce). Bułeczki kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
pieczenie
18 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy suszonymi płatkami róży. Wkładamy blachę z bułeczkami, pieczemy 17-18 minut, aż się zarumienią. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • thePiglet 11 lutego 2014 o 11:10

    Witam, zamierzam wykorzystac ten przepis juz w najblizszy lustro:) jednak mam dwa pytania: 1. Czy zamiast drożdży instant mogą być drożdże świeże? Jeśli two, to old gramów? 2. Czy serduszka zrobione w czwartek będą świeże nastepnego dnia?

    • Tosia 11 lutego 2014 o 23:08

      Tak, mogą być to drożdże świeże ok. 15 gram. Wcześniej należy przygotować z nich zaczyn 🙂 W razie problemów podpowiem jak.
      Bułeczki będą ok następnego dnia, ale muszę przyznać, że drożdżowe, formowane wypieki najlepiej smakują jak są świeże.
      Pozdrawiam i życzę smacznego!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej