Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą składniki suche- mąkę, drożdże i sól. Oberwij gałązki rozmarynu i do składników suchych dodaj same listki. Dolej oliwę, a następnie zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie konsystencję ciepłej plasteliny i będzie na tyle elastyczne, że nie będzie lepić się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez ok. 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2.Z ciasta uformuj leżący trójkąt. Ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia/nieprzywierającej formie. Użyj jednej ze ścianek do powstrzymania jednego boku przed rozrastaniem się, a do reszty przystaw zwinięte szmatki (jak na zdjęciu). Przykryj ciasto materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3.Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto, usuwając wcześniej materiałowe szmatki. Piecz ok. 20 minut aż bochenek zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego długiej wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min