Przepis

przygotowywanie składników
20 min
przygotowywanie składników

1. Siemię lniane wsypujemy do szklanki/miseczki i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na ok. 20 minut, po tym czasie konsystencją będzie przypominać kisiel.

wyrabianie i wyrastanie
65 min
wyrabianie i wyrastanie

2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy namoczone siemię na zmianę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto mikserem przez ok. 5 minut. Po czym zostawiamy je w misie na godzinę

formowanie
5 min
formowanie

3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i formujemy długi wałek. Spłaszczamy go, aby miał szerokość ok. 8 cm i wycinamy po skosie trójkąty z ciasta.

drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie

4.. Trójkątne bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką na 20 minut.

pieczenie
14 min
pieczenie

5. Bułki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 230 stopni przez ok. 14 minut lub do momentu, aż będą rumiane. 5 minut przed końcem pieczenia lekko uchylamy drzwi piekarnika i spryskujemy bułeczki wodą.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Nasiona lnu
Nasiona lnu
Maleńkie, złote lub brązowe nasiona lnu charakteryzują się delikatnym orzechowo-gorzkawym smakiem. Siemię lniane można spożywać w całości lub w postaci zmielonej. Nasiona lnu doskonale wzbogacają wypieki …
Dowiedz się więcej