Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
3 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Z kuli formujemy stożek i delikatnie wałkujemy w kształt trójkąta. W razie potrzeby ucinamy boki, aby je wyrównać.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 20 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, ustawiamy metodę pieczenia góra-dół. W focacci robimy delikatne dziurki, wierzch dekorujemy szparagami, listkami rozmarynu i tartym parmezanem. Skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej