Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Z kuli formujemy stożek i delikatnie wałkujemy w kształt trójkąta. W razie potrzeby ucinamy boki, aby je wyrównać.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 20 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, ustawiamy metodę pieczenia góra-dół. W focacci robimy delikatne dziurki, wierzch dekorujemy szparagami, listkami rozmarynu i tartym parmezanem. Skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 20 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 40 min
Czas wyrastania: 1 godz 20 min
Czas wypieku: 20 min